Първа група „Мечо Пух“ при ДГ „Слънчице“- гр. Етрополе се включи в инициативата “Партньорство за красива и чиста България”


На 18 март e Световният ден на рециклирането, който се организира за четвърта поредна година.  Кампанията тази година обръща специално внимание на “Героите на рециклирането” – малките големи герои – децата.
Децата от първа група „Мечо Пух“ при ДГ „Слънчице“- гр. Етрополе със старши учител Красимира Кънчева се включиха в инициативата със ситуация, посветена на разделното събиране на отпадъци, като нагледно и под формата на игра с помощта на героя Мечо те се запознаха с цветовете на контейнерите, в които се събират разделно отпадъците: син- хартия и картонени опаковки, зелен- стъклени отпадъци от опаковки и жълт- пластмасови опаковки. За децата бяха приготвени от трите вида отпадъци, които те трябва да поставят в съответните по цвят отделения на контейнер.
Старши учител Красимира Кънчева запозна малките деца със значението на думата рециклиране, както и със стихотворението „Контейнери за отпадъци“ от помагалото за първа възрастова група на издателство Изкуства „Хартиени вълшебства“ с автор Наталия Стойкова.
Тази инициатива, посветена на нуждата от намаляване на отпадъците, както и тяхното рециклиране, ще спомогне за възпитанието на децата ни, от които зависи в бъдеще да живеем в чиста и красива околна среда.
В края на мероприятието децата оцветяваха контейнери за отпадъци, камион за извозване на отпадъци и още веднъж затвърдиха познанията си.
Посланието на децата от първа група „Мечо Пух“ и тяхната учителка Красимира Кънчева е към всички хора по света: „Събирай разделно! Пази природата! Живей на чисто!“
Координатор на инициативата в България е сдружение „БГ Бъди активен“, а дейностите са част от проекта “Партньорство за красива и чиста България” част от дългосрочната програма _Място България. 


Текст и снимки: Росица Василева