“Тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим е грешно педагогическо решение“ – това заявява в писмо до медиите председателят на синдикат “Образование“ към КТ “Подкрепа“ Юлиян Петров


Според него, преди детските градини и училищата е трябвало да затворят софийското метро, градския транспорт и железопътния транспорт, където рисковете за зараза са безспорни. “Образователните институции си останаха възможно най-малко рисковите зони в Република България. Но по-лесно е да посегнем на образованието. Преди имахме добър модел за затваряне на образователни институции при 30% болни ученици и учители. Сега този процент в национален мащаб е далеч под него“, коментира той.


По данни на синдикат “Образование“, около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера, и поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага при наличие на РНК ваксина. 


“При създалата се ситуация, пролетната ваканция трябва да започне от 1 април, не е удачно системата да заработи 2 дена преди ваканцията. За пролетната ваканция има национална традиция, да започва от началото на месец април.


Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние.


Външното оценяване в 4 клас трябва да бъде отменено, поради специфичната обстановка тази година. Но основният дефицит е грешна философия, заложена в образователния закон за този изпит. МОН измерват само един компонент от образователния процес – знания. А другите много важни образователни компоненти, заложени в ЗПУО –  възпитание и социализация са пропуснати“, се казва още в писмото.


В унисон с приближаващите избори, които се провеждат на територията на образователните институции, Синдикат „Образование“ отправя апел към политическите партии и ЦИК: 


Уважаеми дами и господа, спрете да източвате училищните бюджети! Спрете да ползвате парите за ученици и учители от делегирания от държавата образователен бюджет, за дейностите, които обезпечават времето, около изборния ден!


Изборните дейности в просветните сгради са: осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева.


Нека спрем това станало традиционно изборно източване на парите за образованието на нашите деца!