Най-земното, смирено и срамежливо момче, което човек може да срещне по терените на гръцките зали. Той ще навърши 26 години през август, а вече десетилетие е в професионалния баскетбол. Започна участието си в турнира на богатите със 7,5 точки на 21-годишна възраст с екипа на Барселона и тази година влезе в европейския елит като един от най-добрите реализатори в Евролигата.


 И съвсем заслужено Александър Везенков е MVP на годината за Олимпиакос! Българският национал спечели ролята на основния играч на паркета за гръцкия гранд и в същото време уважението от съотборниците и противниците по пътя към успеха.

Везенков завърши третия си сезон в тима от Пирея, беше търпелив, получи нов договор през лятото на 2020 г. и просто изчака времето му да дойде, а докато стигне до този момент, той трябваше да работи, да издържи и да бъде готов за деня, в който Йоргос Принтезис да му предаде щафетата като негов наследник.


„Саша е типичен пример за играч, който получи заслуженото въз основа на това, което показа на терена“, бяха думите на Йоргос Принтезис на пресконференцията след мача с Химки и наистина Везенков не остави място за съмнение, особено с изявите си във втория кръг на сезона, особено със статистиката от гостуването на Фенербахче (23/12) и след това.


От този мач, който той почти обърна сам, Везенков има 14,4 точки (45,8% за три точки, 93,2% при наказателните удари) и 6,7 борби за средно 28:34 в 18 мача. Той „отвори“ игрището, заплашваше от всяка дистанция, непрекъснато нападаше с решителност, играеше и на позиция 3, и като четворка, беше страхотен в защита, много ефективен във всичко, което правеше на игрището, с което преклоняваше съперниците един след друг.


Везенков имаше страхотна година и - най-вече - затвори я по най-зрелищния начин – като MVP не само на мача, не само на седмицата в Евролигата, но и на годината с екипа на Олимпиакос.


В последните седем мача (с Цървена звезда, Зенит, Алба, Фенербахче, Валенсия, Реал Мадрид, Химки) 26-годишният „стрелец“ вкара 19,6 точки - 25/40 за две точки, 22/42 за три точки и 21/23 от линията за наказателни удари. Такъв е Везенков и Олимпиакос трябва да гради бъдещето си около него.


Съвсем заслужено, Саша Везенков е MVP на тази година за Олимпиакос.