Увеличаване на броя на читателите - това показва статистиката на общинската читалищна  библиотека „Иван Вазов” за миналата година. Новорегистрираните читатели са 1 087, което е своеобразен рекорд.
Броят на посещенията са близо 14 000, което е по-малко в сравнение с предишни години. Но това е  резултат от  затварянето на библиотеката по време на локдауна от 13 март до 13 май м.г.  В същото време се забелязва и друга тенденция: при едно посещение  читателите взимат не по една, а повече книги за вкъщи. През миналата година са раздадени близо 26 000 тома.
„Най-много се търсят книги на съвременни български автори, исторически и книги за здравословен начин на живот - споделя библиотекарят Павлинка Георгиева. – Сред читателските хитове за миналата година са били книги за Холокоста, сред които на първо място  „Татуировчикът на Аушвиц”, както и новоиздадени книги за чернобилската авария.
През миналата година в библиотеката са закупени 501 нови книги, като 415 от тях са по проект, финансиран от Министерството на културата.
В момента фондът на библиотеката е 84 357 тома. Ботевградската общинска библиотека е втората по големина в Софийска област.