Васил Вълчев, който направи първите си стъкни на леда на пързалката в Ботевград, стигна до националния отбор на България. Възпитаникът на треньора в Балкан Марин Дешев бе повикан в националната формация за юноши до 18 години, въпреки че все още е на 16, за двете приятелски срещи с Босна и Херцеговина, които се изиграха вчера и днес в Зимния дворец в столицата.


 В първата среща победа с 5-4 постигна отборът на България, във втората нашите млади национали отстъпиха с 3-5. Един от головете за България отбеляза Васил Вълчев - на снимката с номер 16 в момент, когато отправя головия удар. Според хора, присъствали на мача, нашият млад талант е вкарал и втори гол, но той е бил записан на друг състезател.


 В завършилия сезон от клубното първенството на  България за подрастващи Васил Вълчев играе за юношите на столичния ХК Левски. Причината е това, че ХК Балкан няма отбор във възрастта, в която е той.


Според тренора на Балкан Марин Дешев Васил е пример за подражание и е доказателство, че когато човек е целеустремен, трудолюбив, постоянен и дисциплиниран, мечтите могат да станат реалност. Мнението на всички деятели в този спорт е, че Васил Вълчев се представил на много високо ниво в двата мача с националния юношески отбор..