На 18 май Исторически  музей - Етрополе отбелязва своя професионален празник – Международния ден на музеите. По този повод в музея уредихме изложба „Паметта на епохата в старите пощенски картички“.
Показали сме част от нашата колекция с картички,  събирана  през годините. Интересни и изключително красиви са рисуваните картички издадени през миналия век. Най-старата картичка, която сме показали е от 1901 г. Особен интерес представляват картичките с изгледи от Етрополе и околностите. Чрез тях оживяват сгради, улици и места, които времето е променило.
Картичките са представени в темите:  „Изгледи от Етрополе”, „Етрополе-забележителности“,  „Изгледи от България”,„Коледни и новогодишни картички”   и  „Поздравителни картички“.
Колекцията от картички отразява духа на епохата когато личният контакт и изразената емоция върху хартията са били традиционен  продължител на ежедневното общуване. Старите пощенски картички от края на ХIХ в. – началото на ХХ в. са имали функциите на истинска медия, средство за личен контакт, документирали са събития, събирали са културната и историческа памет.
Пощенските картички се използват в продължение на повече от век, за да общуват хората от разстояние – най-често за радостни моменти около празниците. Затова не по-малко интересна е и обратната страна на пощенските картички - мястото, където подателят пише няколко изречения с любопитна информация за мястото, откъдето изпраща картичката, или споделя думи за своето ежедневие, хоби, чувства и послание към получателя. Понякога това са вълнуващи и топли думи, написани за стар приятел или роднина.
Заповядайте да се насладите на духа на една отминала епоха!
Изложбата ще бъде отворена до 30 май 2021 г.
Вход свободен.


Наталия Цветкова –
директор на Етрополския исторически музей