В продължение на два дни Етрополе ще бъде домакин на Втория етап от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасно движение”, който се провежда под егидата на Община Етрополе и Клуба по приложно колоездене в Етрополе.
Днес беше техническата конференция с ръководителите на отборите, среща с главното съдийско ръководство и проверка на документацията. Участваха Светослав Кръстев – председател на национално движение по приложно колоездене „Младежта за безопасно движение”  към СБА; Милчо Крумов – дългогодишен деятел на приложното колоездене, заслужил на българските автомобилисти и главен съдия на шампионата в Етрополе; Светла Траянова – председател на Областния съвет на БЧК София област; Любомир Лалов-председател на СБА в Ботевград; Ваня Найденова - Старши експерт "Образование и култура"; Кати Дочева- Председател на Клуба по безопасно движение в Етрополе и основен организатор на този шампионат и ръководителите на отборите. 


Встъпителното слово и основните напътствия за провеждане на предстоящото първенство направи Цветослав Кръстев от Съюза на българските автомобилисти.
Приложното колоездене тази година има своя юбилей – 40 години от неговото начало.  Главната ни цел е – подчерта при разговора ни той – е да обучим децата за безопасно каране на велосипед по пътищата на страната.
Той изказа благодарност на Кати Дочева, чиято е главна заслугата за възстановяване на приложното колоездене в Етрополе. Подчерта и заслугата на град Етрополе през годините, като място за провеждане на редица състезания, викторини, лагер-сборове и т.н. Имаше и изградена площадка по безопасно колоездене.
Отправи благодарност към организаторите в града и главно на Общинската администрация за условията, които са подсигурени за спокойно и безпроблемно провеждане на шампионата.
След конференцията се пристъпи към т.н. теоретична област на приложното колоездене: попълване на индивидуален тест по Закона за движения по пътищата, за техническото познаване и владеене на велосипеда и оказване на първа долекарска помощ на пътя.
В надпреварата по приложно колоездене участват пет отбора от: Етрополе, Пирдоп, Берковица, Челопеч и Силистра.
Проведе се и първото класиране по оказване на долекарска помощ. Светла Траянова от БЧК обяви класацията и награди победителите: на първо място се касираха учениците от Пирдоп с 10 точки, на второ – Берковица, също с 10 т., на трето – Етрополе – 10 т., на четвърто и пето място с по 6 точки са отборите от Челопеч и Силистра.
Утре надпреварата продължава по приложно колоездене в двора на СУ „Христо Ясенов”.


Текст и снимки: Христо Христов