За втори път в Ботевград се провежда Ботевски олимпийски ден. Събитието е посветено на патрона на нашия град - Христо Ботев. За разлика от първото издание, в което участие взе само ПГТМ „Христо Ботев“, този път в спортната надпревара в рамките на днешната инициативата се включиха и трите средни учебни заведения на територията на Ботевград. 


Спортният празник трябваше да се проведе на открито - на игрището в двора на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, но лошото време наложи преместването му в зала „Арена Ботевград“.


Поздравления към участниците и присъстващите в залата поднесоха Росица Иванова – началник на Регионалното управление по образование – София Регион и проф. Лозан Митев – председател на Общото събрание на Националната спортна академия „Васил Левски“, директор на Националната олимпийска академия на България и вицепрезидент на Европейската олимпийска академия.


Преди това прозвуча химнът на Република България. В програмата по откриване на събитието участваха мажоретните състави с художествен ръководител Иванка Христова и акробати от Клуб по спортна акробатика „Балкан“ с треньор Добринка Николова.


Директорът на ПГТМ „Христо Ботев“ Иван Николов благодари на Михаил Михайлов – директор на общинско предприятие „Балкан“, за бързата реакция и добрата организация по подготовката на залата. Николов се присъедини към пожеланията за „ожесточена борба на терена, в която да води честната игра“, след което бе даден старт на надпреварата.  


Обичайно за такива състезания е, че всяко училище се представлява от свой отбор. Този път регламентът беше друг. С помощта на студенти от Националната спортна академия бяха сформирани смесени отбори, съставени от ученици – поравен брой момчета и момичета, от трите средни училища. Отборите бяха по четири в първа /8-9 клас/ и втора /10-11 клас/ възрастова група.  Всеки тим имаше възможност да си избере име. Най-напред отборите премериха сили по баскетбол. Последваха състезания по теглене на въже, народна топка, стрелба с лък и други. 


За всички участници бяха осигурени медали и грамоти за достойно представяне в Ботевския олимпийски ден. 


Днешната спортна проява в Ботевград бе осъществена в резултат на прякото сътрудничество между Национална спортна академия „Васил Левски“ и Регионалното управление на образованието – София регион, скрепено със споразумение за съвместни дейности в сферата на физическото възпитание и спорта в Софийска област, сред които разработване на регионални и национални проекти с фокус спорт, обучение за повишаване на квалификацията на учители по физическо възпитание и спорт, експертно сътрудничество и методическа помощ в полза на училищното образование и други аспекти.