Господин Караканов, в редакцията на Етрополската секция на botevgrad.com получихме въпроси от наши читатели, на които предлагаме да дадете обосновани отговори.


Преди това, бихте ли ни запознали накратко с история на оглавяваното от Вас Сдружение „За Етрополе”?
Историята на Сдружение "За Етрополе" започна преди около 10 години. Тогава направих фейсбук страницата, която към онова време се казваше "Спасение За Етрополе". Конкретния повод за създаването и бе една централа, която бе на път отрови града ни. Това бе моят начин за борба с екологичната катастрофа, с която бе заплашено Етрополе.
Постепенно страницата се разрасна и най-естествено продължение бе изработката на сайта www.zaetropole.com, станал факт през 2016 г.


Ще бъде интересно за нашите читатели да научат какво сте свършили до този момент?
Като начало бих посочил няколко неща, които се случиха преди създаването на сайта и регистрацията на Сдружението:
1. След доста усилия и борба с мобилните оператори от моя страна, бяха премахнати  базовите им станции, разположени върху покрива на блока в центъра на града.
2. Успях да стопирам една градоустройствена процедура, с която сериозно щеше да се наруши общата визия в централната градска част на Етрополе.  Както и  правото на спокоен живот на част от хората в града.
Сдружение "За Етрополе" регистрирах през лятото на 2017 г. Ето и постигнатото:
1. Поставихме указателна табела на разклона за Манастир „Света Троица“.
2. Реализирахме построяването и откриването на паметника на генерал Павел Христов – виден етрополец.
3. Издадохме няколко разказа в картини (комикси): „Железният генерал“; „Етрополе – една история в рисунки“; „Легенда за Зольовец”.
4. Издадохме книги на местни творци : „Жажда“ (Христо Христов); „Да заровим томахавките“( Володя Вълов); стихосбирките „Бяло обичане“ (Виолета Томова) и „Стихове във времето“( Цветина Николова).
5. Организирахме ежегодно провеждане на конкурсите „Етрополец на годината“ и „Етрополе в обектива“, като победителите бяха наградени. В момента тече третото издание на конкурса.
Кандидатствахме успешно по програмата на фондация “Лале“ – „Силата на семейството и общността“.За съжаление, програмата беше спряна заради пандемията – Ковид 19.
6. Издадохме сборника „Славни Етрополци“.
7. Активно участвахме със събрани суми в каузите „Да помогнем на Рени” и „Заедно за Васко”. Като дарените средства са малко повече от 2000 лева.
8. По време на първата вълна на Ковид пандемията съумяхме да осигурим не малък брой медицински маски от най-висок клас на болницата в Етрополе, Социалния патронаж и на старчески дом в Ямбол. Казвам не малък брой, защото по онова време предпазните средства бяха абсолютен дефицит.


А ето ги и въпросите на нашите читатели:
- Какво стана с чешмата, къщичката за книги и клуба на ВМРО?
С чешмата нещата стоят по следния начин. Първоначалната идея бе, да се сложат подходящи плочки и с лек ремонт чешмата да бъде освежена и съответно да заработи. Оказа се, че това не е трайно и устойчиво решение. След щателно проучване и консултации се стигна до извода, че чешмата трябва да бъде направена от масивен гранит, като по този начин трайността й ще бъде няколко десетки, дори стотици години.
Разбира се, това промени първоначалните планове и ги оскъпи, но никога не съм правил компромиси по отношение на качественото и красиво изпълнение.
Ако всичко е наред, монтажът на новата чешма ще бъде през есента на тази година.
Що се отнася до къщичката за книги, поръчана е,  като ще се монтира в края на месец юли или началото на август. Има възможност  да се постави и по рано, но с оглед участието ми в една от листите за народни представители, не би било редно и честно. Не желая това да се приема като част от предизборната ми кампания.  Именно по тази причина го отлагам във времето
Клубът на ВМРО няма нищо общо със Сдружение "За Етрополе", но щом питат, ето отговора ми - до няколко дена клубът ще бъде открит. . .


- Къде отидоха парите от даренията за чешмата?
Парите от набраните дарения до момента за чешмата са там дето са били винаги - по сметката на Сдружение "За Етрополе"!
 Благодаря на редакцията за предоставената ми възможност за отговор!


Благодарим за съдействието и Ви пожелаваме успех на предстоящите избори, на Вас лично и на Вашата партия – ВМРО.


Въпросите зададе: Христо Христов