Тийнейджърите искат да вървят по стъпките на своите родители и дядовци, които работят в Рудодобивния комплекс


„Искаме да работим в рудник „Елаците“, както нашите родители и дядовци, които работят или са работили тук. Да продължим традицията в семействата ни.“ Това са думи на ученици от ПГ „Тодор Пеев - гр. Етрополе, които учат в паралелки за дуално обучение в специалностите „Пътностроителна техника“ и „Електрически инсталации“. На 24 юни те проведоха пробна практика в Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед АД, където ще се осъществяват практически занимания. Учениците бяха посрещнати от представители на човешките ресурси от дружествата от Група ГЕОТЕХМИН – Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД и Геострой АД, които са партньори на гимназията по този проект.
Пробното практическо занятие се проведе съгласно споразумението за партньорство между гимназията и трите дружествата от Група ГЕОТЕХМИН по проект „Подкрепа на дуалната система на обучение“. Дружествата осигуряват практическото обучение в реална работна среда в обектите: Рудодобивен комплекс, гр. Етрополе на Елаците-Мед, Сервиз ProAuto, гр. Етрополе на Геотрейдинг и Ремонтна база на Геострой в Обогатителен комплекс, с. Мирково.
Разпределени в две групи, придружени от Младен Манчев, заместник-директор по учебно-производствена дейност на гимназията и преподаватели, учениците посетиха производствените бази и обособената площадка за минна техника. Там инж. Даниел Даков и инж. Мартин Марков разказаха на младежите за  минните машини, техните спецификации и начина на работа.
 „Поздравявам ви, че сте избрали дуалната форма на обучение. Направили сте най-добрия избор и сега, след като разгледате нашата компания, ще се убедите, че в Елаците-Мед има прекрасни работни места, добри условия за работа и много възможности за професионално развитие“ – с тези думи приветства гостите Милена Христова, директор „Човешки ресурси“ на Елаците-Мед АД. Тя пожела на учениците да се стараят да усвояват колкото се може повече знания в училище, които ще имат възможност да приложат и развият в реална работна среда. Г-жа Христова допълни, че предприятието е един от най-добрите работодатели, които се отнасят с грижа и отговорност към своите екипи и се надява учениците да станат част от тях. 


В мултифункционалната зала на комплекса Даниела Горанова, ръководител „Набиране на персонал/обучения и квалификация“, и Тодор Иванов, ръководител отдел „Комуникации“ в Елаците-Мед, приветстваха учениците и представиха програмата на посещението.
„Радвам се, че сме всички тук заедно и че ще имате възможност да видите вашите бъдещи колеги и да се запознаете с тяхната работа, както и да се убедите още веднъж, че сте направили точния избор“ – сподели Татяна Ушева, специалист обучение и кариерно развитие в Геострой.
„От тук нататък отделите „Човешки ресурси“ в компаниите ще играят много важна роля във вашия живот. Както учителите досега са били важни за вашия избор във всеки момент, така и специалистите по човешки ресурси ще бъдат важни за вас. Ние винаги ще бъдем до вас, ако имате въпроси“ – каза Яна Стоянова, експерт „Човешки ресурси“ в Геотрейдинг.


Впечатлени от видяното в края на посещението учениците с вълнение говориха за пробната практика. Радослав Иванов от 8-и клас, който учи специалност „Пътностроителна техника“ разказа, че от малък мечтае да бъде багерист. Той за първи път е в рудника и е впечатлен. „Със семейството ми обсъдихме моето желание и любов към камионите и багерите и решихме да се запиша в ПГ „Тодор Пеев“. Моите родители са служители в Елаците-Мед. Баща ми кара „Белаз“, а майка ми е счетоводител. Бих искал да продължа традицията“- каза той.


„Записах се в паралелка за дуално обучение със специалност „Пътностроителна техника“ защото много ми харесва и бих искал да изучавам тежкотоварни машини и двигателите им. Дядо ми е работил преди време в Елаците-Мед, много ми е разказвал за работата си и ми оказа голяма подкрепа във вземането на решение да уча в ПГ „Тодор Пеев“ – сподели Румен Стефанов от 8-и клас.


Франческа Лазарова и Емил Цветанов от 8-и клас от паралелката за „Електрически инсталации“ споделиха, че изучаваната от тях специалност е изключително интересна. „Избрах тази професия, защото искам в бъдеще да се реализирам като електромонтьор в една от трите фирми“ – мечтае Емил.


Професионална гимназия „Тодор Пеев“ и трите компании от Група ГЕОТЕХМИН - Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД, Геострой АД за втора поредна година   осъществяват съвместно проект в подкрепа на дуалното обучение, като дават възможност за перспективно развитие и бъдеща реализация на учениците, завършили седми клас. През учебната 2021/2022 година гимназията, предлага дуално обучение в две специалности: „Пътностроителна техника“ и  „Електрически инсталации“.