Тази сутрин жители на Литаково за пореден път се събраха на протест. Това стана в началото на селото, до бившето ТКЗС. Както сме информирали няколко пъти, от месец март текат ремонтни дейности по републиканския път  Ботевград - Ребърково, част от който е и отсечката Литаково - Ботевград. Жителите на селото са недоволни от темповете и начина, по който се извършват ремонтните дейности. 


На протеста присъства представител на фирмата-строител „МБ Лот 2 2019”, който заяви, че правят всичко възможно да работят по-бързо и качествено. „Трасето е 33 километра. Ние не сме магьосници. В момента се подменят всички водостоци, правим нови конструкции на мостовете, които са 14 съоръжения. Има и едно свлачище преди Люти дол. Ние правим всякакъв вид укрепителни съоръжения по този път. Реално, в края на ремонта, ще се получат 33 километра абсолютно нов път" – каза изпълнителят на обекта.


В страната има много отсечки по 33 километра, които се изпълняват за една година. Аз разбирам недоволството на хората, но строителят ни увери, че ще извърши работата по-бързо. Той има не само личен интерес това да стане в по-кратки срокове, но и защото този маршрут ще се използва като обходен на главен път Е-79. Според мен в самото село ремонтните дейности ще стигнат до ниво асфалт в началото на август. Това заяви пред протестиращите представителят на надзора - инж. Атанас Димов. 


Ето и какви въпроси им зададоха протестиращите:


„Селото има два входа, два пътя, кажете ми по кой да мина, за да се прибера в моя дом? Пътят от Ботевград е затворен официално, по другият, от отбивката преди Новачене, не става за движение. Да не говорим, че на отбивката от главния път няма лента за ляв завой и пътни знаци, което е супер опасно!?“.


„Жителите на Литаково сега нямаше да протестират ако им беше осигурен нормален достъп до селото поне от едната страна. Всеки ден ходим на работа и се чудим от къде да минем” - коментира друг.


„Работниците на пътя стоят по цял ден и се чудят какво да правят. Съжалявам, че не ги снимах. Или друг случай – на моста преди селото, един човек да връзва арматура!! Това го няма никъде по света” – допълни друг от протестиращите.


Нормално ли е да нося детето с количката през окопите? Нормално ли е по този начин да стигам до магазина и аптеката? Тези въпроси пък бяха отправени към присъстващите представители на фирмата-изпълнител и надзора от майка с малко дете.


На протеста присъстваха и кметовете на Литаково – Пешо Младенов, и Община Ботевград – Иван Гавалюгов.


„Протестът днес беше инспириран най-вече от фрезуването на асфалта, което беше извършено в началото на селото и с дълбочина около 10 сантиметра. Колите минават трудно, много гуми се срязаха от острия ръб, както и няколко счупени картери. Хората вече не могат да търпят неуредиците. Според мен всичко идва от фирмата подизпълнител" – каза литаковският кмет. 


Според кмета на Ботевград всички проблеми идват от липсата на контрол. „За съжаление хаоса в Литаково продължава. Последната ми среща, всъщност с новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура,  беше преди няколко дни. Положителното, засега, от тези разговори, е, че днес видяхме на терен и строителен надзор. Аз продължавам да твърдя, че един от основните проблеми тук е липсата на строителен надзор от страна на възложителя - АПИ. Надявам се, че това ще бъде последен протест и хората, от които зависят нещата, ще започнат да спазват законите" – заяви общинският кмет по повод проблемите в Литаково.