Уважаеми гости, скъпи съграждани,
Всяка година на 29 юни, ние, жителите и гостите на Община Етрополе честваме празника на нашия град. Той се свързва с тържественото откриване  на Паметника на загиналите във войните етрополци 1868-1918 г., който е открит на 12 юли 1927  година, в присъствието  на  цар Борис III.
На този ден засвидетелстваме почитта си към историята и традициите ни, защото нашият град има богато културно-историческо наследство, запазено още от времето на траките.
Горди сме с хилядолетната си история, с развитието на книжовната  и просветна дейност в нашата община. Безспорен е приносът на нашия съгражданин Тодор Пеев, оставил светла диря и в националната ни история.
Имената на 215 етрополци са изписани на паметника, пред който стоим, дали живота си за свободата на Родината – участвали в  четите на Хаджи Димитър, Христо Ботев, Балканските и Първата Световна войни. Поколение след поколение на празника на Етрополе заставаме пред бронзовия паметник в знак на признателност, почит и уважение.
Водени от мисълта, че истинската ценност  на един град са неговите жители, работим отговорно и целеустремено във всички сфери на обществено-икономическия живот, Обновяваме училища и детски градини, подобряваме инфраструктурата. Приоритет в нашата работа е развитието на здравеопазването, образованието, спорта и туризма.
УВАЖАЕМИ СЪРАЖДАНИ,
Зад нас са предците ни, пред нас - очите на нашите деца. Бъдещето на нашия град  зависи  от личния ни принос, от нашата гражданска ангажираност, от чувството ни за отговорност и желанието да продължим да работим Етрополе да става все  по-добро място за живеене на хората. Само с общите ни усилия   ще съградим това, което желаем. Да се грижим заедно за новите придобивки, но и да ги пазим. Нека бъдем горди от съграденото, да предадем нашия красив, развиващ се и неостаряващ град на бъдещите поколения със самочувствие и увереност за изпълнен човешки  дълг! Пожелавам Ви здраве и благоденствие, успех във всички начинания!
Честит празник!