Бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев се завръща в енергийния бизнес две години, след като се раздели с позициите си в българското подразделение на руския гигант. Само че вместо с нефт, сега Златев ще се занимава с природен газ.

Фирмата "Енергико Трейдинг България", чийто управител е именно Златев, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране 35-годишен лиценз за търговия с газ.

Връзката между Валентин Златев и "Лукойл" обаче се запазва, защото мажоритарен собственик на "Енергико Трейдинг България" е швейцарската компания "Литаско СА", която управлява глобалните нужди на "Лукойл" за доставка на суров нефт, природен газ и петролни продукти, маркетинг и търговия.

Основанието за искането на лиценза от "Енергико Трейдинг България" е, че има сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение. По неофициална информация става дума за директна доставка на природен газ за бургаската рафинерия "Нефтохим" от "Турски поток". Ако получи съотвения лиценз обаче, "Енергико Трейдинг България" ще елиминира държавния газов доставчик "Булгаргаз" като досегашен снабдител на завода и ще удари приходите му.

За последно около името на Златев сериозно се разшумя преди близо година. Тогава той бе извикан на разпит в Специализираната прокуратура. Лаконичният му коментар бе, че не е разпитван по конкретно дело, въпреки първоначалната информация, че Златев е бил разпитан от наблюдаващия прокурор по делото за вноса на боклук, по което сред обвиняемите са братя Бобокови и бившият зам.-министър на екологията и екскмет на Правец Красимир Живков.

Разпитът на Златев в прокуратурата последва негов конфликт с бившия вицепремиер и коалиционен партньор на ГЕРБ Валери Симеонов. По онова време Симеонов се бе заканил, че "в битката срещу олигарсите Валентин Златев би трябвало да е следващият", защото извършвал необезпокоявано своята дейност, която представлява монопол на пазара на горива.

Отговорът на бизнесмена бе закана за съдебни дела срещу политици, заради замесването на името му в скандали и хвърлянето на определения като "олигарх на криминалния преход".