Проектът за ремонт и реконструкция на общински пътища е на стойност 5 806 000 лева. Той бе изготвен от Община Ботевград още през 2016-та, но получи одобрение през 2019 год. През 2020 год. Общината подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за финансиране на проекта. Междувременно настъпиха обстоятелства, които наложиха неговата актуализация и привеждането му в съответствие с нови законови разпоредби. През миналата седмица е изготвен анекс към договора, който до дни ще бъде подписан. 


„Изчакваме да подпишем този анекс, тъй като в него са заложени параметрите, които трябва да включим в обществената поръчка. Най-вероятно в края на следващата седмица ще бъде обявена и самата обществена поръчка“, съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии.  


Проектът за реконструкция и рехабилитация на общински пътища се финансира от Програмата за развитие на селските райони. Той включва: отсечката между Новачене, Боженица и разклона за Елов дол; между селата Липница и Елов дол – участък с дължина от около 4 км.; участъка от входа на село Врачеш до спирка „Радовец“, като тук попада главната улица на Врачеш – „Трети март“; пътя Ботевград - Зелин – от  кръстовището с ул. „Захари Стоянов“ до обръщалото при складовете. 


По проекта се предвижда още изграждане на защитни тръби по дължина на всеки един ремонтиран участък, както и изграждане на тротоари по пътя за Зелин  и по пътя Новачене – Боженица/Боженица – общинска граница Ботевград – Роман. 


Успоредно с извършването на ремонта по главния път през Врачеш, ще бъдат изградени и тротоари със собствени средства на Община Ботевград.