Тъй като заболеваемостта в страната към 30 август вече е над 265 души на 100 хил. население за период от 14 дни, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил затягане на мерките срещу разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19), съобщава Министерството на здравеопазването.


Заповед за това все още не е издадена, тоест предстои да стане известно дали, кои, кога мерки ще влязат в сила. От изброеното в съобщението до медиите става известно, че се дава възможност на редица сектори да продължат да работят, ако посетителите и персоналът са ваксинирани, преболедували или предоставят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус.


Така на практика никой бизнес не е затворен, но се очаква да се проверява валидността на сертификатите на хората. Това следва да се прави с приложението COVID CHECK BG. За него здравното министерство съобщи, че е одобрено от Google и може да бъде свалено, но в App Store все още не може да бъде намерено.


В спорта


 На закрито не трябва да се провеждат мачове и други спортни събития за непрофесионалисти. Спортните събития при професионалистите следва да са без публика.


 На открито може да са провеждат мачове и спортни събития за професионалисти и непрофесионалисти, но публика може да има с 50% от капацитета на даден стадион или терен само за хора, които имат сертификат за COVID-19.


 Във фитнеси, басейни, спа центрове, спортни зали и клубове не може да има групови занимания. Ще бъдат позволени само индивидуални посещения, като капацитетът на заетост трябва да е 30%, но може да бъде увеличен до 50% само ако всички спортуващи и работещи имат сертификат за COVID-19.


В заведенията


 На закрито заведенията за хранене могат да работят само ако всички от посетителите или персонала имат сертификат за COVID-19, при това с 50% от капацитета на помещението.


 На открито заведенията за хранене могат да работят, ако има разстояние от 2 метра между столовете и масите, седят до шестима души на маса и работното време е ограничено от 7 ч. до 22 ч.


 На закрито заведенията към хотели, къщи за гости, хижи и др. не следва да приемат външни клиенти. Според предложенията на Кунчев би трябва туристическите обекти да обслужват само своите гости, по възможност с доставяне на храна по стаите или в заведението, но не повече от половината му капацитет.


 Нощните заведения, игрални зали и казина могат да работят с 50% от капацитета на дадено помещение, но само ако всички посетители и персонал имат сертификат за COVID-19.


Културни и масови събития


Музеи, галерии и други културни събития могат да приемат посетители само с 50% от капацитета си, при това само хора, които притежават сертификат за COVID-19. Намерението е да бъдат отменени масови събития - независимо дали са организирани от общини или частни фирми - като концерти, фестивали, събори. В съобщението на здравното министерство не се посочва да се прави разлика дали масовото събиране е на открито или закрито, но се уточнява, че такива събития събират хора от различни части на страната и света.


"Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на Делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места", е посочено в доклада на доц. Ангел Кунчев.