Поредното начинание на  Сдружение „За Етрополе” вече е факт.
Днес, 12 септември 2021 г. в 10:30 часа дългоочакваната Къщичка за книги беше монтирана и предоставена, заедно с първите екземпляри на вниманието на любителите на българско писано слово.
Къщичката е поставена на подходящо място – пред паметника на етрополския генерал от пехотата Павел Христов – до ОУ „Христо Ботев” в Етрополе.
Младият майстор Стефан Хиков показа за пореден път умения и естетически вкус при нейната изработка. Новият член на нашето сдружение Детелин Тодоров подготви основата за монтиране на къщичката. Бяха направени и първите дарения от книги, които можете да ползвате по всяко време.
Както при ново начинание и тук има определени „правила” за ползване на книгите:
- всяка книга може да се полза безплатно, но след прочитането би трябвало да се върне на мястото й, за да я прочетат и други хора.
- при изключителен интерес към някоя от поставените книги, читателят може „да я заеме” за своята библиотека, като на нейно място постави своя книга.
Ето какво споделиха от Сдружението при монтиране на Къщичката: „Постарахме се това да стане преди 15 септември и да бъде подарък не само за децата, учениците, техните родители и учители, които за втора година започват учебната година при странни и необичайни условия, но и за всички любители и истински ценители на книгата. Книгата, която е и учител, и пътеводител, и най-близък приятел…
Прибирайки се от работа, може да отворите вратичката на книжната къщичка и да изберете заглавието, което ще привлече погледа ви. Ако не откриете подходящото заглавие, оставете ни своите предпочитани жанрове в дневника, който ще оставим за вашите мнения и размисли, а ние ще опитаме все някога да ги удовлетворим.”
И една любопитна новина: Духовият оркестър на Етрополе не само е събрал сума, която ще дари за реновиране на чешмата при училище „Христо Ботев” и паметника на генерал Павел Христов, но и със собствен доброволен труд и средства ще монтира система за капково напояване на растителността наоколо. Което означава, че нашите съграждани и ние можем да я разнообразим, засаждайки нови рози и други многогодишни и едногодишни цветя.”
Надяваме се в най-скоро време Сдружението да ни сюрпризира с нови идеи и претворени начинания.


Текст и снимки: Христо Христов