Мъжкият отбор на Спартак МВР отказа участието си в А група по-малко от седмица преди старта на новото първенство. Те ще бъдат заменени по всяка вероятност от втория русенски тим – Дунав, които са получили предложение да ги заменят и имат на разположение целия ден да върнат документите за участие и необходимата сума от 3000 лева депозит в БФБ.
 
Причините за отказа на Спартак МВР са финансови и клубът засега ще остане само с развиване на всички групи при подрастващите. Отборът игра сред най-добрите в България от известно време и дори стигна два полуфинала за купата и шампионата на страната през 2004 година. Година по-късно излиза и в Европа с участието си в Южната конференция на ФИБА Къп.
 
През миналия сезон тимът на Борислав Арсов направи опит да влезе в елитната група, но не успя на квалификацията в Правец. След това участва във втората А група и завърши на трето място в редовния сезон, а по-късно на шесто място в сборната група преди плейофите.
 
От своя страна Дунав късно се сетиха за подаване на заявка за участие в новия шампионат и на практика после трябваше да се събере подписка от всички отбори, за да бъдат включени в групата. Това не стана, но след отказа на Спартак МВР и за да запази пълен вид от 10 отбора русенци получиха това предложение.
 
„Радваме се, че ще имаме възможност да играем в А група. В момента събираме всички нужни документи и до края на деня ще внесем нужната такса”, каза за BulgarianBasket.com един от основните състезатели на Дунав Юри Казасов. „Ще имаме добър отбор, има няколко момчета от другия русенски отбор, които не останаха при тях и ще се присъединят към нас. Също така има и двама сигурни от отбора на Алвина, които ще играят при нас. Смятам, че ще имаме добър отбор.”
 
Казасов, който за последно изкара половин сезон в Алвина каза още, че със сигурност в тима ще бъдат Явор Тихов, Свилен Манев, Борислав Пенев и идващите от Варна Венелин Първанов и Иво Бъчваров. Предстои да се направи в движение още по селектирането на още няколко състезатели, за да може в неделя у дома Дунав да дебютира срещу Славия в мач номер 1 от първенството на стараната в тази група. Ако изпълни всички условия за участие в групата, Дунав ще заеме мястото на Спартак МВР в предварително изтеглената програма на този шампионат.
 
Най-щастливи трябва да са русенските фенове на баскетбола, които на 9-и ноември ще станат свидетели на първото местно дерби между Дунав и Дунав 2007.