Поради големия брой есета, отговарящи на изискванията, не е извършено класиране на първо, второ и трето място. Отличени са 10-те най-добри есета, които ще получат грамоти и награди, съобщават от областната управа.


 


Ето и имената на учениците, които писаха по темата и се представиха най-добре:


 


Божидара Витанова – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - 7 клас – с. Челопеч


Диана  Владиславова Иванова – НПГ по КТС – 8 клас – Правец


Преслава Петрова – ПГТХТ „Никола Димов” – 8 клас - Пирдоп


Виктория Генчева – ОУ „Христо Ботев” – 6 клас – Етрополе


Милица Илиев – ОУ „Христо Ботев” - 8 клас –– гр. Димитровград – Република Сърбия


Хелена Стоянов – Гимназия „Кирил и Методий” – 10 клас - гр. Димитровград, Република Сърбия 


Тереза Георгиева – ОУ „Отец Паисий” - 7 клас – с. Врачеш


Христина Николова – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – 5 клас - Ботевград


Таня Николова – ОУ „Н. Й. Вапцаров” – 7 клас - Ботевград


Александра Хубанова – ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – 9 клас - Ботевград


 Грамота на Районна Дирекция - ПБЗН за отлично представяне в конкурса получава Никол Котова – 5 клас  - ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград


 


Резултати конкурс за РИСУНКА


 


Симона Соколова – НУ „Тодор Г. Влайков” – 4 клас – Пирдоп


Моника Иванова – ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Ботевград


Деа Иванова - ОУ „Н. Й. Вапцаров” – 4 клас – Ботевград


Даная – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” -  2А клас – Челопеч


Сиана Петкова – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – 4 клас – Самоков


Георги Джамбазки - ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – 4 клас – Самоков


Даная Ивайлова – 4 клас – СУ „Христо Ботев” – гр. Драгоман


Карина Георгиева – 3 клас – ЦПЛР - ОДК – г. Ихтиман


Габрина Георгиева – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – 1 клас – Ботевград


Аси Яворов – 3 клас – „Неофит Рилски” – гр. Самоков


Доротея Низамова – 4 клас – ОУ „Васил Левски” – Правец


Моника Петкова – 3 клас – „Христо Ясенов” – Етрополе


Миленчо Стефанов – 4 клас – СУ „Любен Каравелов” – Копривщица


Биляна Василева – 2 клас – ЦПЛР - ОДК – Ихтиман


Галена-Никол Николчева – 3 клас – „Христо Ясенов” – Етрополе


 


КОНКУРС УЧИЛИЩА


 


За отлично представяне в конкурса са отличени:


ОУ „Христо Ботев” – Етрополе


ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Ботевград


Специална грамота за отлично представяне получава 3 б клас на училище ОУ „Васил Левски – Правец


 Отличени училища извън Софийска област


 


Школа „Родолюбчета“ към ЦПЛР - ОДК Велинград


ОБУ „Васил Левски“ – с. Кръстава


СУ „Вела Благоева“ - В. Търново


ОУ „Св. Княз Борис I“ - Бургас


Частно Начално Училище „МИЛЕА“ - София    


131 СУ „Климент Аркадиевич Тимирязев” – София


 Botevgrad.com публикува есето на Тереза Георгиева, ученичка в 7 клас на ОУ „Отец Паисий“ - с. Врачеш.


 


 Будителите в миналото и настоящето


 


 Будител – Човек, който пробужда спомена за достойното минало на българския народ. Той допринася много за оцеляването на българите, за развитието и съхраняването на българския език, книжовността и духовните ценности на нацията ни. Будител наричаме този, който със своята  всеотдайна и родолюбива дейност спомага за пробуждането на националното съзнание и подтиква хората към борба за църковна и политическа независимост, който е  способен само със силата на словото да събуди цял един народ и да го призове към това- да изкаже мнението си на глас без страх- такъв човек заслужава да се нарече Будител.


 


 Примерите са много. Един от тях е Паисий Хилендарски- той пробужда българския народ, убеждавайки го, че има с какво да се гордее, че силата е в обединението. Той се справя с нелеката задача във време, в което българите са обезверени и останали без надежда, да им покаже пътя към свободата, пробуждайки ги от робския сън. Българин, написал една мъничка книжка с толкова много истини в нея. Човек, който задава един въпрос, чут от една цяла държава-“О, неразумний иуроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?”. Будител на своя народ, будител на своето време!


 


 Приносът на братята Кирил и Методий е незаменим. Из всички краища на България, няма човек, който да не е чувал имената им и да не знае тяхното велико дело. Защото те са написали първата славянска азбука и са въвели българската писменост.


 


 Благодарение на тях  България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...


 


 Всяка нация има нужда от своите будители - хората, които поддържат народния дух жив и водят сънародниците си към бъдещето. Такъв пример е Васил Левски - герой от една отминала епоха, извършил велики дела в миналото и обречен да се помни в бъдещето. Посветил себе си на отечеството, завършил земния си път на бесилото, с една мечта, една цел, една идея – „за чиста и свята република“. Христо Ботев, Захари Стоянов, Петко Р. Славейков, Васил Априлов, Георги Раковски, Софроний Врачански, Иван Вазов, Георги Бенковски… Много са великите българи, революционери, просветители, книжовници, отдали живота и труда си на българската духовност и свобода.


 


 Има ли ги днес? Кои са днешните будители?  В днешно време много хора ще отрекат, че има будители, но това не е така. Дори и да не са много, или да не приличат на тогавашните, те не са изчезнали, а напротив - те са навсякъде около нас.  И повече от всякога е наложително да учим за тях и да ги показваме, защото тяхната дейност, решителност и знания са силата, която показва моделите на бъдещето и движи обществото ни напред.


 


 Днешните  будители са дейците на изкуството, на културата, учителите - хората, чиято мисия е да ни изведат  от духовната криза, в която потъваме. Хората, които се опитват да ни измъкнат от материалното и ни учат, че ако не сме богати с духа и ума, а с вещите си, винаги ще  бъдем бедни.  Не са ли те хората, които ни дават стимул в живота, подбуждат ни да продължаваме да се развиваме? Не са ли те хората, които ни учат на знание, на нашия език и история? Те ни възпитават на обич, милост и доброта! Учителите са тези, които ни подготвят за бъдещите трудности, пред които ще сме изправени и за несправедливия и суров живот, който ни очаква. Това са хората, които не спират да вярват и да ни карат да вярваме в думите на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина.“


 


 Съвременните будители са надеждата за съхраняването на българския народ. Ние имаме нужда от тях, за да спрем да се борим само за собственото си оцеляване и да започнем да се борим за общото благо на нацията и нейното самочувствие, да се събудим от апатията, да се отърсим от усещането, че нищо не зависи от нас.  Будители днес, са тези, които са готови да  поддържат и разпространяват огъня на културата, духовността и просветата. Те са  необходими на нашия народ, защото времето няма да спре, а българският дух трябва да живее.


 


 За да си будител не е нужно да получиш специален документ за заслуги и принос. За да си будител е нужно да разпалваш и пазиш онзи пламък в сърцето си, който те кара да се събуждаш всяка сутрин с мисълта за добрите дела, които имаш възможност да свършиш и хилядите възможности, които ти разкрива новият ден! Да предадеш този ценен пламък на своите деца, близки, приятели и сънародници!


 


 Ако преди векове хората, които днес наричаме будители, се бяха отказали от тежката си мисия, дали сега ние щяхме да сме тук, да пишем и говорим на родния си език, и дали щяхме да живеем свободно, както правим сега? Не вярвам. Затова сега трябва да погледнем хората около нас и да си спомним за поне един път, когато те са ни помогнали с нещо, поне за едно добро дело, което те са направили за нас. Няма значение дали това ще са учени, писатели, журналисти или учители - те всички могат да бъдат нашите будители!


 


 


Жалко е, че оценяваме техния труд единствено на празниците, посветени на великото им дело – Денят на  народните будители, който честваме на 1 ноември и Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (24 май). В това отношение България е единствената страна  в света, което означава, че българинът цени знанието и своите будители и просветители, макар и да го показва открито веднъж или два пъти в годината. Ето защо всички ние трябва по-често да си спомняме за делата на нашите будители, тъй като без тях  нямаше да се наричаме българи!


 Защото историята на нашето утре я пишем всички заедно днес!


 


 Тереза Георгиева - VII a клас


От ОУ „Отец Паисий” с. Врачеш