През 2003 г. е създаден Съвета на децата, като консултативен орган към Държавната агенция за закрила на детето.


Той дава възможност на децата да обменят знания, идеи, да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво и мнението им да се взима предвид при реализирането на важни национални стратегии и политики, които пряко ги засягат.


В Съвета на децата има представител на всяка админстративна област, избиран по различни критерии: социална ангажираност, публичност, принос за обществото и т.н.


До скоро репортерът на младежката онлайн медия “Гласът на Ботевград” Павел Димитров беше представител на София област. 


От днес младежът е председател на Съвета, избран измежду общо 8 кандидати.


След процедурата по избиране, Павел получи поздравления от председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова и зам. министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска.


Какви са впечатленията ти от Съвета на децата?


Съвета на децата е орган , който съдейства на всички деца да бъдат чути и да бъдат реализирани техните права. Той е организация , която се бори детското участие на местно и национално ниво да се повиши.


Как можеш да бъдеш полезен с участието си в него?


Мисля, че притежавам нужните лидерски качества да координирам членовете от другите области в страната. Надявам се да бъда полезен  и с моя организационен опит,  който натрупах през последната година от “Гласът на Ботевград”. Да бъда на тази висока  позиция за мен е голяма отговорност и се надявам да не разочаровам гласувалите за мен.


Какво смяташ, че ще ти донесе завоюваната позиция?


За мен това ще донесе удовлетворението, че мога да бъда полезен на младежката общност в България. Също така, Съветът ми е дал невероятни познанства, които се надявам да останат за цял живот!


Вярвам , че напълно ще отстоявам интереса на  младите в страната. В  нас е бъдещето и за това трябва да бъдем активни!