Оливие Риу щеше да е като повечето обикновени канадски момчета - обича спорта, да се забавлява пред компютъра и другите си електронни устройства и т.н. Почти всички го правят. Но по-особеното при Оливие е, че е само на 15, а ръстът му е 227 сантиметра.


Светът за първи заговори за него още през 2018 г.


Тогава на 12-годишна възраст, извисявайки се вече на 2,13 м над земята, в YouTube се появи компилация на Риу от баскетболното игрище. Петокласникът само протягаше ръце и изсипваше топката в коша пред погледа на безпомощните съперници.


Наскоро ново негово видео обиколи мрежата. То показваше дебюта му в IGM Academy във Флорида. Оливие е порснал с още 14 см, а директорът на школата твърди, че е много старателен в тренировките и постоянно впечатлява треньорите със своите умения.


През септември Риу официално влезе в Книгата на рекордите на Гинес.


Той беше вписан като най-високия тийнейджър в света.


Признава, че от съвсем малък обича да следи главата с ръстовите постижения на планетата. А в изданията от 2015 и 2016 г. видял, че най-високите тийнейджъри, вписани в книгата, са по-ниски от него. Това го накарало да събере кураж и да действа.


Останал много доволен, когато го вписали: "Изпитах емоционално облекчения, че най-накрая държа рекорда!", споделя момчето.


В мисията му важна част изиграват и родителите му. Свикват комисия, в която присъства и лекар, за официалното измерване, събират документи и водят комуникацията с изданието.


Родителите на Риу също са високи, но не могат да се сравняват с момчето си. А за да не си удря главата в стената, отворите за вратите в дома им са гигантски.


През 2019-а Оливие успя да впечатли дори звездите на Реал Мадрид. "Кралете" пристигнаха на лагер в Монреал и се снимаха с тийнейджъра-феномен. На фотоса със Серхио Рамос, Риу стърчи с две глави над знаменития бранител.


Само за статистиката - Серхио не е от най-ниските играчи със своите 185 см. Но къде са 185, къде са 227...


Риу казва, че е свикнал с вниманието към него, въпреки че е имал и своите трудни моменти заради извънредните си габарити:


"На 12-13 години исках растежът ми да се позабави. Но в един момент се примирих и си казах, че не мога да направя нищо по въпроса. Често ме спират по улиците и ме питат защо съм толкова висок. Свикнал съм да се шегуват с мен и да ми подвикват: ​​"Ей, малкият!".