Електронното табло показа 134 гласа "за" от новото мнозинство, "против" бяха 104 от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"


България вече има ново правителство, което се закле точно в 16.25 часа на парламентарната трибуна и изслуша българския химн, последван от този на ЕС.


След три часа дебати, точно в 16.00 часа, парламентът гласува кабинета начело с Кирил Петков за премиер. Той оглави четворна коалиция и кабинет с министри, излъчени от ПП, БСП, ИТН и ДБ по силата на коалиционно споразумение.


Петков бе избран със 134 гласа "за", с колкото разполага и новото мнозинство. Толкова гласуваха и за новата структура на правителството. Нито един депутат от новото мнозинство не се отклони и гласовете се дублираха и при третото поред гласуване - вече с поименния състав на министрите.


В Министерския съвет ще има петима вицепремиери и 20 министерства, които бяха изброени от трибуната от парламентарния председател Никола Минчев.


"Против" се обявиха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" - те събраха общо 104 гласа и при трите гласувания.


Нито един депутат не даде вот "въздържал се".


"Днес гласуваме кабинета"Петков" - готови сме", обяви преди вота Лена Бориславова от ПП. В поредица от отрицателни вотове от ГЕРБ предупредиха, че "промяната невинаги е към добро".


Изборът на новото българско правителство се случи пред погледа на президента Румен Радев, главния прокурор Иван Гешев, представители на изповеданията у нас и гости на балкона на Народното събрание.