НДСВ да сформира свое правителство в сянка. Това предлага кандидатът за председател на партията Николай Василев. Бившият министър на държавната администрация е един от четиримата, които си оспорват лидерското място сред жълтите.

Според Василев единствен той от кандидатите за лидер на НДСВ подкрепя идеята за правителство в сянка. Според варненеца алтернативният кабинет с премиер и 17 министри би бил полезен за действащите управляващи, като коректив на действията им. Министрите в сянка биха могли да заседават в четвъртък, ден след действащите си колеги, смята Василев, натрупал 8 години стаж като шеф в 3 министерства.

Правителството на ГЕРБ е най-успешното в политическото унищожаване на своите предшественици, посочи ексминистърът. Той заяви, че не очаква атаки от новата власт, защото няма основание за това. Според кандидата за лидер на НДСВ, царистите биха могли да са дългосрочни партньори с ГЕРБ и Синята коалиция. Страницата с доскорошните коалиционни партньори БСП и ДПС Василев окачестви като „прочетена и затворена".

"Предлагам НДСВ да не се нарича центристка и балансираща партия. Ние сме десноцентристка партия, такава винаги е била социално-икономическата ни програма", посочи икономистът.

В платформата си като бъдещ лидер на жълтите Николай Василев предлага създаването на специални организации към партията - сред тях младежко НДСВ, женска и ромски организация. Ескминистърът предлага преминаване към членски карти с личен електронен чип с електронен подпис, който да се ползва и за други цели.

Във Варна днес представители на НДСВ от цяла Североизточна България изслушват концепциите на кандидатите за председатели на партията. Четиримата претенденти да оглавят НДСВ - Биляна Раева, Христина Христова, Илия Лингорски и Николай Василев представят своите визии за бъдещето на НДСВ и ще проведат дискусия с партийни членове и симпатизанти. Досега кандидатите за партиен лидер имаха възможност да представят концепциите си пред актива в София, Велико Търново, Враца, Пловдив и Бургас.

Извънредният конгрес на НДСВ, на който ще бъде избран новият лидер на партията, е насрочен за 28 ноември в столицата. На същата дата Николай Василев ще навърши 40 години.

В момента ексминистърът работи в частна финансово-инвестиционна компания.