Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021 г. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?". След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже, съобщиха още от платформата.


"В кампанията "Думи на годината с Как се пише?" за първи път в открито допитване е проведено гласуване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г. Неговите организатори – Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него. А те се очертават чрез думите, които употребяваме.


Българите са на второ място по търсения в PornHub с думата „коронавирус“


Всеки от анкетираните е имал възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Сред избора на 42% е некнижовното "преценям", 34% са маркирали "антиваксър", а 30% - "изчегъртване".


"Ключов обаче е анализът, който заедно ще направим на откроилите се лайтмотиви през изминалата година. От съществено значение е да не се плъзгаме само по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали темите, които те са лансирали, са тези, които са важни за хората", убедени са инициаторите на изследването.


"Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021 г. – COVID заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт", казва доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.


Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че ако се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 г. е бил много мащабен и интересен – от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти.


"Наличието в практиката на несъществуващата в речника дума"преценя" пък показва колко сме се сринали в езиковата си грамотност – да, да, знам, че половината население я употребява иронично, но пък другата половина си е сериозен проблем", допълва тя.


„Те“ е дума на годината, описваща хората, които не се идентифицират като мъж или жена


И ни напомня, че думите на годината не са просто забавление, те са начин да научим повече за себе си. И – в най-добрия случай – да си припомним, че реалността ражда думите, но и думите променят реалността, пише БГНЕС.