Както вече съобщихме, на 6-ти март в Етрополе беше възстановен стародавен български празник „Сирни заговезни”. Отразихме началото на празинак и веселието на и веселието на Централния площад в града.


Този материал, който получихме от Общината отразява продължението на Сирни заговезни в м. Звездата над града:


На 6-ти март отбелязахме Сирни заговезни.  На този ден се палят огньове, а по-младите искат прошка от по-възрастните. Празникът е известен още като Прошка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Оратаи. Многобройните му названия са свързани с типичната за празника обредност. Чества се винаги в неделя, 49 дена (седем седмици) преди Великден. Това е последният ден преди Великия пост, в който могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н. без месо. 


На 06 март в 11.30 часа на Централния площад за пръв път бе организирана програма по случай празника Сирни заговезни - една дълго почитана традиция в община Етрополе. Под звуците на музикантите от „Етро брас бенд“ тържеството, организирано от самодейните състави при НЧ „Тодор Пеев“ – гр. Етрополе и община Етрополе, започна с кукерски обичаи за прогонване на злите духове и продължи с кръшни хора. 


След танците, всички участници и гости се отправиха към местността „Звездата“, където се проведе ритуално слизане от гората и запалване на огъня. 


В програмата участваха ДВГ „Звездица“, МВГ „Ветерани“, ЖВГ „Димана“, РК „Традиция“ – Етрополе и танцьорите от ТА „Балканска Младост“, с художествен ръководител Калинка Пушкарова.  


На събитието присъстваха Кметът на община Етрополе, г-н Димитър Димитров, зам.-кметът на община Етрополе, г-жа Станка Димитрова, общински съветници, много граждани и деца.  


За всички желаещи Община Етрополе бе осигурила по чаша червено вино, баница и халва. 


Празничната програма завърши с традиционните обичаи „амкане“, въртене на оратници и прескачане на огъня. За най-малките бяха направени пуканки в тенеке, както са го правели едно време.


 


Източник: Общината