От 22-ри до 24-ти март ще се проведе тазгодишното издание на „Мартенски дни на изкуствата“ в Ботевград.


На 22-ри /вторник/ от 11:00 ч. в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ ще бъде представен кукленият спектакъл „Голямото жабешко пътешествие“, създаден и посветен специално на уникалния природен феномен – миграцията на планинската жаба Rana temporaria, обитаваща з.м. „Мухалница“. Поканени всички ученици от 3-ти и 4-ти клас, за които представлението е най-подходящо, според неговите създатели.


От 19:00 ч. същия ден в големия салон на читалището ще бъде представен спектакълът „Жените срещу Дон Жуан“ от Ерик-Еманюел Шмит под режисурата на Десислава Шпатова. Той ще бъде изигран от студенти от департамент „Театър“ на Нов български университет, сред които е и нашата съгражданка Елена Василева.


Преди събитието, от 14:30 ч. до 18:30 ч., във фоайето на читалището ще се проведе Ден на кандидат-студента, където желаещите ще могат да научат повече за обучението в НБУ.


На 23-ти март, по повод 109 години от гибелта на Стамен Панчев – поет, учител и виден ботевградски общественик, от 17:30 ч. в Исторически музей – Ботевград ще бъде експонирана изложбата „Стамен Панчев в образи“ (прогресивно). Творбите, включени в изложбата, са вдъхновени от стихове на Стамен Панчев. Те бяха представени  дистанционно през м. декември, заради епидемичната обстановка, но вече са достъпни за ботевградската публика. На 23 март те ще могат да бъдат разгледани на живо. Ще звучат и стиховете, записани с гласа на актьора Николай Найденов. 


В чест на Стамен Панчев в информационните табла по проект „Хетеротопии“ са онагледени стихотворенията: „Сине мой“, „Майката“, „Неда“, „Дар“ и две безименни негови произведения, а по повод на настъпващата пролет в част от таблата са изложени пролетни фотографии на Радослав Маринов.


На 24-ти март от 18:30 ч. Общински духов оркестър – Ботевград ще представи концерт „Музика за мир“. В него ще вземат участие: Елизабет Гекова – цигулка (корепетитор Венцислава Тодорова) и Радостин Миков – пиано.


Традиционно през месец март се провежда и Националният литературен конкурс „Стамен Панчев“, който в момента е на етап оценка на произведенията.


И тази година Националният литературен конкурс „Стамен Панчев“ се провежда под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета и Стамен Банковски – негов правнук. 


Награждаването на лауреатите от осмото издание на литературната надпревара ще се проведе през месец април в атриума /външното пространство пред Туристически информационен център/, поради отсъствие от страната на патроните на конкурса през месец март.