В пространството пред Туристическия информационен център се състоя награждаването на победителите в двата конкурса – за рисунка и за ръчно изработена декорация на тема „Жабешко пътешествие“. Те бяха част от инициативите, посветени на Деня на Жабешкото блато в защитената местност „Мухалница“ край Ботевград. 


Радвам се, че за четвърта година сме заедно на този страхотен празник за региона. Искрено се надявам традицията да продължи. Вашите творби са прекрасни и радват окото. Искрени поздравления за всички класове, които се включиха в инициативите, посветени на Деня на Жабешкото блато, който отбелязваме днес. Това каза Емилия Вачева  - херпетолог в Националния природонаучен музей към БАН, по време на награждаването на победителите в двете надпревари. От няколко години тя  и нейни колеги от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания се занимават имено с тази популация на жаби. „Идваме всяка зима – през февруари, за да следим колко жаби има в блатото в защитената местност „Мухалница“, дали тяхната популация нараства, или намалява. А тя нараства, тъй като от няколко години Община Ботевград много активно се зае с опазването на блатото, почиствайки растителността, което помага на жабите да се размножават. Така че поднасям искрени благодарности на Общината и на всички Вас за позитивното отношение и за това, че заедно пазим блатото“, каза още Емилия Вачева, след което обяви наградените участници. 


В конкурса за рисунка, в който участваха ученици от първи клас, на първо, второ и трето място се класирани съответно: Карина Стаменова – ОУ „Никола Й. Вапцаров“; Елица Иванова – ОУ „Никола Й. Вапцаров; Милица Михайлова – ОУ „Отец Паисий“ – с. Врачеш. 


Грамоти получават всички ученици, които участваха в тази надпревара. 


В конкурса за ръчна изработена декорация се включиха вторите класове. Проектът, който спечели наградата на журито, е на 2 „б“ клас от ОУ „Васил Левски“. В този раздел бяха присъдени и две специални награди - на Ивайло Хаджийски и Пламен Кискимски – възпитаници на ОУ „Никола Й. Вапцаров“. И двете момчета получиха по един екземпляр от книгата „Жабокът Витан“ с автор Емилия Зафираки. Емилия Вачева е научен консултант на книгата, в която, освен една красива жабешка история, има и много научни факти, пригодени за малки читатели, шрифтът също е специално разработен за тях.


Всички класове, взели участие в конкурса за ръчно изработена декорация на тема „Жабешко пътешествие“, получават по една торта и грамоти за участие. 


От името на организаторите на днешния празник на Жабешкото блато – Община Ботевград, Общинско предприятие „Туризъм“ и Асоциация на парковете в България, благодарност към всички участници отправи Силвия Маринова – директор на ОП „Туризъм“. Тя съобщи, че всеки, който желае, може да разгледа рисунките и декорациите. Те са изложени временно в Туристическия информационен център. 


По-рано днес в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ се състоя постановката на куклен театър „Скрин“ - „Голямото жабешко пътешествие“, за ученици от 3-ти и 4-ни клас, която също бе част от празничната програма, посветена на Деня на Жабешкото блато и Световния ден на водата.