Елаците-Мед подкрепи инициатива на Риболовен клуб „Етрополе‟ за зарибяване на р. Малки Искър с 15 000 балкански пъстърви. Запазването на популацията на този ценен и бързо изчезващ вид е залегнало в националните програми за съхранение на местните видове.


Зарибяването беше направено на няколко места по течението на река Малък Искър и притока й Стара река, община Етрополе – в района на помпената станция и в близост до „Табашки мост“ в града, в селата Лъга и в с. Лопян - в центъра и в местностите „Куклите‟ и „Орлова скала‟.


В акцията се включиха доброволци, водени от желанието да подобрят биоразнообразието в района на Етрополе. Сред тях бяха Пламен Лазаров, председател на Риболовен клуб „Етрополе‟, членове на клуба и много любители на спортния риболов, сред които и възпитаници на СУ „Христо Ясенов‟. От страна на Елаците-Мед участие взеха инж. Владимир Александров, Ивайло Георгиев и Младен Недков. В зарибяването се включиха и д-р инж. Иван Вутов - заместник-управител на Геотехмин ООД и председател на СД на Геотрейдинг АД, и инж. Ивайло Николов - директор Рудодобивен комплекс. Те поздравиха сдружението за идеята и окуражиха младежите за техния труд и мотивацията им. 


„Искаме да възстановим популацията на балканска пъстърва, която е застрашен вид в България. Благодарение на такива инициативи тя все още съществува. Сдружението, а също и доброволците в днешната акция съдействат за развитието на биоразнообразието в реките на община Етрополе‟, каза Пламен Лазаров. Той допълни, че повече от половината членове на клуба са деца и подобни инициативи целят да възпитат у тях любов към риболова и опазването на природата.


Инж. Владимир Александров увери участниците в акцията, че екипът на Елаците-Мед е партньор за добри, обществено полезни идеи. „Вярвам, че има дълготраен ефект върху популацията на пъстървата в тези води и днешното събитие ще се превърне в традиция в община Етрополе. Радостен съм, че тук има деца, които са открили своето хоби и са готови да се грижат за природата‟, допълни той.


Зарибяването се извърши под контрола на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Представителите й издадоха протокол, който потвърждава законността на зарибяването, както и неговото коректно изпълнение съгласно установените стандарти. 


От Риболовен клуб „Етрополе‟ апелират всички любители на риболова да бъдат отговорни към новите обитатели на водоемите и, ако попаднат на тях, да ги връщат обратно, за да успеят да достигнат своите нормални размери и полова зрялост. „Рибките са едномесечни личинки, а половата зрялост на балканската пъстърва е на 4 години. Тогава рибата достига до 18 - 22 см, като при такива хубави и чисти реки като тази и притока и Стара река този размер може да се постигне и за около 2 - 3 години. Затова правим зарибяването в населени места. Рибките, които сега са с 2 см дължина, в края на лятото ще бъдат 8 – 9-сантиметрови“, казва Пламен Лазаров.


Децата, участващи в инициативата, разказаха, че ловят в реките на Етрополе предимно кленове и черни мрени. Сега ще има и пастърва. Те дадоха своя съвет пред медии: „Хората да не си изхвърлят боклуците в реките и поне в началото да не взимат рибата, а да я връщат в реката.“


Зарибяването се превърна в истинско забавление сред участниците, които в края на деня се поздравиха за добре свършената работа.