Отборите на Балкан и Левски излизат един срещу друг в мач №1 от полуфиналната серия в плейофите на НБЛ. Домакин на първия двубой ще бъдат "зелените", които приемат действащите шампиони в своята зала "Арена Ботевград" тази вечер от 19:00 часа. С този мач се поставя началото на полуфиналите в мъжкия елит, като утре предстои да започне и серията между Рилски спортист и Спартак Плевен.


 Балкан и Левски преминаха през съвсем различни предизвикателства на старта на плейофите. Ботевградчани елиминираха много трудно миналогодишния бронзов медалист Академик Пловдив с 2-1 победи, докато "сините" се справиха доста по-безпроблемно със съпротивата на Берое, побеждавайки старозагорци с 2-0 успеха в серията.


За втора поредна година пък Балкан и Левски ще определят единия финалист в първенството. През миналия сезон двата отбора отново премериха сили на полуфиналите, като победител в серията беше съставът на Тити Папазов, който надделя над своя голям враг с 3-1 победи. Тогава обаче, за разлика от сега, "сините" имаха домакинското предимство, което им помогна да вземат ранен аванс от 2-0 в "Универсиада", след което спечелиха второто си гостуване по пътя към финала.


През настоящия сезон Балкан наложи доминация в двубоите си срещу Левски. Двата тима се изправиха в общо шест мача, като ботевградчани спечелиха пет от тях. Единствената победа на Левски обаче дойде в най-важния двубой - полуфиналът за Купата на България, когато столичани се наложиха със 74:73 в драма до последно. Иначе Балкан спечели двата си мача от груповата фаза на Балканската лига с 82:71 в Ботевград и със 79:65 в София, а след това спечели серията си в редовния сезон срещу Левски с 3-0 победи - 80:69 и 74:68 на своя територия и 72:59 в зала "Универсиада".


Рефери на срещата ще бъдат Ивайло Ресиловски, Николай Цинцарски и Серафим Петров. Мач №2 от серията ще се проведе в събота, след което серията се измества в София за третия двубой, който ще се състои във вторник.