Мениджърът на Националната баскетболна лига Сандра Велчева-Хънт внесе яснота по казуса с нередовното участие на Йордан Минчев в полуфиналната серия с Балкан и служебните загуби на Левски 2014. Ето какво обясни тя пред BGbasket.com:


 „В правилата на НБЛ е предвидено следното нещо – отбор може да картотекира състезател, дори и без Letter of Clearancе, тъй като обикновено това отнема няколко дни и за да не се изпусне срокът. Това най-вече се случва в края на трансферния период, както и в конкретния случай при тях – те го картотекират на 8 март, когато е последният ден. Този състезател обаче няма право да взима участие в срещите. Той фигурира в списъка на лицензираните състезатели, но отборът носи отговорност той да не играе до получаване на Letter of Clearance.


 При изготвянето на картотека в една наша система, която имаме, излизат дата и час на картотеката, т.е. за да е видно, че той е редовно картотекиран в рамките на трансферния прозорец. Затова той фигурира в списъка, но реално няма право да вземе участие. Той няма състезателни права, защото има липсващ документ. Те са наясно с това нещо. След това на няколко пъти им е напомняно, че трябва да заплатят издаването на този документ, което те не са направили.


 Наистина нашата администрация установява след третия мач, че той се е състезавал неправомерно. Затова сега налагаме наказанието. Ние установяваме сега, но не можем да наложим само за последния мач, след който е станало това, тъй като той е играл и в другите два мача. Чисто юридически не може наказанието да бъде само за един мач. Времето на установяване не влияе върху това, че той е участвал нередовно. Затова се стига до този момент, тъй като сега ние установяваме нередовното му участие. През целия сезон реално той не играе. Може би те не са смятали, че той ще играе до края на сезона и затова не са изваждали никога този документ. Таксата е 250 швейцарски франка. Най-вероятно е и от невнимание.


В случая техният аргумент е, че той фигурира в картотеката. Наистина е така – фигурира там, както и на сайта ни и навсякъде. Той е част от техния лицензиран списък, но той е без състезателни права. Това е проблемът."


Утре се очаква от Левски 2014 да направят пресконференция по случая и да обжалват.