България стартира неуспешно в първия етап на квалификациите за Световното първенство през 2023 г. в Япония, Филипините и Индонезия. В Клайпеда „лъвовете“ не успяха да намерят противодействие срещу нахъсаната игра на един от гигантите в европейския баскетбол – Литва и отстъпиха с 69:89.

На 29 ноември, в понеделник, от 19 часа в „Арена Ботевград“ българите ще излязат в първото си домакинство срещу Босна и Херцеговина. Билетите за мача са с цена 5 лв., като и този двубой можете да наблюдавате на живо по NOVA SPORT.

След равностойно начало с лек превес за българите, Литва направи серия от 18-0 и поведе, след което до края на мача не погледна назад.

Павлин Иванов избухна във втората част, в която наниза 17 точки - 5 тройки - и така държеше близо нашите до съперника. Почивката дойде при 42:31.

Павлин Иванов завърши с 20 точки. Венцислав Петков добави 9, а в дебюта си Емил Стоилов се отчете 6 точки и 4 борби. С толкова се отчете и Андрей Иванов, а Йордан Минчев вкара 5 точки и хвана 6 борби.

С 20 точки и 9 борби завърши за Литва Освалдас Олисевичус.

„Те бяха по-добри от нас във всяка една фаза. Нашият тим има добро нападение, но те показаха много добра защита със смени и ни ограничиха. Имахме само един играч с над 20 точки, всички останали са с под 10. Освен това имат 33 точки от наши грешки. Това е много важен елемент“, коментира след мача селекционерът Росен Барчовски. „Имаше два момента в момента в мача, в които не успявахме да отбележим. В края на първата част и началото на третата. Третата част е много важна за един мач. Просто не се получаваше – те играеха със смени и ние не вкарвахме, ние играехме със смени и те вкарваха. Надявам се в понеделник да покажем друга игра“, допълни Павлин Иванов. Капитанът Чавдар Костов пък отчете пред камерата на НОВА Спорт, че на тима ни е липсвала агресия. „Бяхме много меки. Ще гледаме видео, ще видим грешките и се надявам в понеделник да покажем друго лице“, завърши Костов.