Рускинята Елена Исинбаева и ямаецът Юсейн Болт, които тази година направиха фурор с титлите си на Олимпиадата и световните рекорди в дисциплините (овчарски скок и спринт) си изненадващо са доста назад в класацията за лекоатлет на 2008-ма, въпреки че бяха смятани за фаворити.

Начело засега са Ървинг Саладино (Панама) - олимпийски шампион в скока на дължина и Вероника Кембъл (Ямайка) - шампионка от Пекин '08 в спринта на 200 метра. Все пак в подреждането при мъжете Болт е 2-ри, а 3-ти е Дайрън Роблес (Куба) - световен рекордьор на 110 с препятствия.

При жените обаче, колкото и странно да звучи, Исинбаева, която няма конкуренция в сектора за овчарски скок, е едва 5-та. Руската лекоатлетка до момента освен от Вероника Кембъл, е изпреварена от друга ямайка - Мелани Уокър (олимпийска шампионка на 400 метра), Валери Вили (Нова Зеландия) - шампионка от Игрите на гюле и от двойната олимпийска шампионка (5 000 и 10 000 метра)- етиопката Тирунеш Дибаба.

Крайните резултати от допитването до феновете, които могат да гласуват на Интернет страницата на Международната федерация по лека атлетика, ще станат известни на 23 ноември.