Докато нашите майки и бащи са преживели не една и не две платонични връзки, то днешните момичета и момчета изобщо не вярват в съществуването на подобно нещо.

Проучване във варненско училище показва, че над 70% от момичетата изобщо не вярват в съществуването на платонична любов, докато 70-80% от момчетата по-скоро са на мнение, че такава има, макар и да е идеалистична.

Изследването е проведено във варненското СОУ "Елин Пелин", направено в рамките на проект за изграждане на успешни модели за водене на здравословен начин на живот, свързан със сексуалното здраве сред младите.

Според специалисти нежеланието на тийнейджърите да бъдат влюбени е победено пред алтернативата някой друг да бъде влюбен в тях.

По думите на Огнян Узунов, председател на фондация "Толерантност", това се отнася за 90% от участвалите в проекта.

Проведени разговори и попълнени въпросници в рамките на проекта са попълнили общо 52 ученика от 9-и клас и 40 от 10-ти клас.

Резултатите показали, че здравната култура на младите и информираността им по темата за сексуалното здраве, включително от гледна точка на психологията, е меко казано незадоволителна.

Изтървали сме първите 7 години, поясни Узунов.