Представители на ГЕРБ правят всичко възможно да изолират социалистите от изборните помещения в деня на вота. За това предупреди вчера членът на Националния съвет на БСП Мария Вълканова.

Хората на Борисов в секционните избирателни комисии разпределяли длъжностите така, че за левите представители да остане работа само върху списъците, пише "Дума".

Известно е, че това е най-трудоемката работа в една избирателна секция, която не позволява да се следи изборният процес в помещението, посочи Вълканова. Другите длъжности - поставяне на печати, контрол върху пускането на бюлетини в урните, следенето на реда в изборното помещение и пред него се предоставяли на представителите на ГЕРБ. Това предварително разпределение на функционалните задължения в секцията се вземат с решение от 2/3 в самия изборен ден, а не с предварителни уговорки и натиск върху членовете на комисиите, посочи социалистката. Друг тревожен факт бил, че под различен натиск и заплахи членове на секционните избирателни комисии от БСП масово се отказват от участие в комисиите и спешно се търсят техни заместници.


За огромния натиск върху хората алармира вчера и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че хората в малките населени места са заплашвани, че ще останат без социални помощи или дърва за отопление, ако не гласуват за ГЕРБ. На други места възрастни избиратели са изпращани на екскурзии от местни феодали, а по време на пътуването са агитирани да гласуват за ГЕРБ. Масово е черпенето в селски кръчми от името на управляващите.