Общините са отговорни за 19 инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост  на стойност около 5.8 млрд. лева.

Проблемът е обаче, че има проекти, за които никое министерство не желае да отговаря и да координира, алармиха от Националното сдружение на общините в България  Един от тях например е проектът за
дигитализацията на архивите.
 Този проект е много важен. Общините също участват в него. Те трябва да дигитализират архива на регистър "Население". В този проект участват много партньори, но няма шапка, която да го управлява и по тази причина върви трудно.
Друг пример  са различните инвестиции в "Български пощи" и в Министерство на здравеопазването, които по един или друг начин засягат общините. В проекта за пощите е записано, че ще бъдат закупени
 400 уреда за телемедицина, които ще бъдат разположени в пощенски станции в малките населени места и в тях ще работят т.нар. биоасистенти.

Под "биоасистент" се разбира пощенският служител, който работи в пощенската станция и той ще бъде обучен да работи с новите машини. По този начин ще помага на живеещите в отдалечените населени места за консултация с лекар от разстояние. Този проект се изпълнява в партньорство с общините, като от местната власт се очаква да осигури помещенията.
Друг подобен проект, който е много необходим, но все още не е ясно как ще бъде изпълнен, е създаването на
амбулаториите за здравни грижи в малки населени места.
В тях ще се предоставят почасови здравни грижи. От общините се очаква да предоставят помещения. По този проект има добра комуникация с Министерството на здравеопазването по избора на населените места. Тук обаче най-трудната задача се оказва осигуряването на персонал за тези центрове.