Тони Дечев: В някои моменти не реагирахме адекватно, но в края показахме характер


 


Доволен съм от победата и от характера в края. В един момент губехме с 5 точки, но имаше достатъчно време до края на мача. Момчетата успяха да се съберат и някои от нещата, върху които работим почти цяла седмица, да ги направим и малко по-твърдо да изиграем няколко защити. Имахме възможност да направим и фаулове и така успяхме да извадим мача.


 


Не бих казал, че сме играли много добра защита, но ограничихме отбора  на Черноморец, който вкарва средно по 88 точки, на 78, което е добре. Не можахме точно всичко, което имахме като план за мача, да изпълним в защита и затова се получаваха тези амплитуди. От лоша защита получавахме кошове, които не трябва, защото сме го тренирали това и знаем как ще го правят, просто не реагираме адекватно. След това губим фокус в нападение. Изиграхме няколко лоши нападения в третата част. През първите две беше нещо нормално, защото влизахме в мача. През втората четвърт играхме много добре, направихме 10 точки разлика. Всичко вървеше под контрол, но в третата част мисля, че не излязохме с максималната коцентрация, която трябва.


 


Дали подценихме мача – не вярвам. Просто тимът на Бургас продължи да играе това, което в първото полувреме не му се отдаваше. През второто вкараха малко повече тройки от това, което е техният стил на игра. Ние се стремяхме да го контролираме, но за съжаление в дълги периоди не можахме.


 


Васил Евтимов, треньор на Черноморец: Чувствам се победител, въпреки резултата на таблото


 


Аз в момента се чувствам победител, защото имам петима играчи, които дадоха всичко от себе си на терена. Няма какво повече да очаквам от това. Те оставиха сърцата си. Искам всички хубаво да разберат какво ще кажа в момента. Имам двама контузени състезатели, които не могат да играят в момента. Трима от тези, които бяха на терена, днес имаха грип и бяха болни, но играха над 38 минути. Значи играя с двама, които са в състояние да издържат цял мач.


 


Как да не се гордея с тези момчета? Няма значение какъв е резултатът. През второто полувреме играха уникално като истински баскетболисти и професионалисти.


 


Оттук нататък ни очакват само хубави неща. На 5 декември всички ще могат да играят и когато ние играем със седем човека, нещата тогава ще бъдат много по-различни, защото ще бъдем по-агресивни. Няма как да искам от тях да пазят и да се раздават и в нападение, и в защита, това е невъзможно в съвременния баскетбол.


 


Страшно съм доволен, може би това ми е любимият мач от началото на годината, въпреки че е загуба, защото наистина им се възхищавам на това, което направиха днес. Няма значение, че сме загубили. Уникален мач.


 


Това, което казах за новия играч преди, беше да ги стресна. Вярвам в играчите, които имам, но съм длъжен да ги стресна, за да имат реакция. Макол Мойен днес има 15 борби, значи може да се бори. Той за две месеца е напреднал страшно много. След още два ще бъде най-добрият център в първенството, както казах и за Андрей Иванов миналата година.


 


Центровете, които играят за мен, защото аз съм бил център, ще бъдат най-добрите в лигата. Аз знам как да изстискам максимума от тях. След два месеца Мойен ще бъде най-добрият център в България, както беше и Уендел Люис, и Андрей Иванов миналата година. Така че искам само да ме слуша.


 


Друг играч аз не искам. Казах им го и в съблекалнята. Решил съм на кои играчи да давам доверието си. Искам те да го спечелят с тяхната игра. Днес много от тях спечелиха страшно уважение от мен.


 


Христо Захариев, Балкан: Очевидно паузата се отрази на игровия ни ритъм


 


Изпуснахме преднината, която бяхме натрупали и допуснахме мачът да се решава накрая. Вкарахме няколко тройки, които ни помогнаха да спечелим. 


Тренирахме доста тази седмица, но явно тази пауза с толкова дни без мач се е отразила на игровия ни ритъм. Все пак се радвам, че успяхме да зарадваме хората в залата и да да спечелим.


 


Аз съм добре, всичко е наред. Вече мисля, че съм на 100%, просто трябва малко игрови ритъм.


 


Очаква ни много тежък мач в сряда, така че трябва да се съберем и да го спечелим. Имаме и доста тежко пътуване с ранно ставане, но това беше единственият вариант и го приемаме. Такава е програмата със сгъстени мачове, но ще трябва да се адаптираме с повече ротация. Всеки, който е на терена, трябва да се раздава.


 


Берк Мехмед, Черноморец:  Получи се наистина страхотен мач. За съжаление, малко не ни достигна да спечелим. Една от причините за това бе, че  бяхме без двама, които не играха заради контузии - Симеон Лепичев и Джъстин Уотс. Сигурен съм, че когато сме в пълен състав, ще можем да победим Балкан.