Проектът за нов Семеен кодекс ще узакони не само многоженството, а и кръвосмешението. Той отваря вратата за разрешаване на гей бракове и осиновяване на деца от хомосексуални двойки. Тези мрачни прогнози направиха участници в дискусия за одобрения на първо четене проект. Основната тема на организираната от опозицията кръгла маса бе идеята да се узакони съжителството без брак между мъж и жена.Събраха се обаче главно нейни противници от десницата. Никой от появилите се представители на мнозинството не я защити на 100%. Представителите на православната, католическата, протестантската и мюсюлманската религия очаквано я заклеймиха.

Предложението е двойките да вписват съжителството си в общината и така да гарантират произход на детето от бащата. Според повечето участници обаче това е безсмислено и опасно. "Не се предвижда забрана за съжителство с няколко партньори, нито с роднини", каза Стоян Георгиев от асоциация "Общество и ценности".

"За фактическото съжителство няма никакви пречки, защото такива връзки съществуват независимо от нашите желания. Ако са се събрали племенник и леля, това е факт и ние не можем да го забраним. Можем само да се погрижим за евентуалните деца на подобна двойка", обясни преди дни проф. Огнян Герджиков, който подкрепя проекта. Той отхвърли обвиненията, че се цели разрешаване и на хомосексуалните съжителства: "Компромисът с моралните ценности се прави заради децата. От еднополови двойки деца не се раждат."

Българската православна църква няма да венчава двойки без сключен граждански брак, предупреди отец Васил Коцев. С ДНК тест да се доказва бащинство при несемейни двойки, предлага инициаторът на дискусията Мартин Димитров.