Няма вариант, който да е приемлив и за двете страни по проблема с учителската стачка.

Това съобщи министът на образованието Даниел Вълчев след проведената среща между синдикати, протестиращи и представители на правителството, състояла веднага след като преговарящите бяха при президента Първанов.

Според Вълчев трябва да се върви към вариант който да даде самочувствие на учителите и същевременно да даде стабилност на правителството от макро -икономическа гледна точка.

По време на срещата с президентът синдикатите са поставили остро въпроса, защо в бюджет 2008 се намалява процента от БВП за образование, след като образованието се обявява за приоритет.

Янка Такева припомни че с бюджет 2007 за средно и висше образование са заделени 4,8% БВП от които 3,28% - за средно образование.

"Сега в проектобюджет 2008 се предлага за средно и висше образование да бъдат заделени 4,1% от които 3,1% за средно образование, т.е. има намаление", изтъкна Такева.

Тя каза още,че е поставила въпроса пред президента, защо в бюджет 2008 не са предвидени средства за увеличаване на стандарта на един ученик или дете, след като са на лице инфлационните процеси.

Такева допълни, че е повдигнала и въпроса защо в проектобюжет 2008 не са предвидени средства за увеличение на работните заплати.

Уверявам ви, най-доброто, на което сме способни, ще го направим, ако не - нека други да продължат
                   Д. Вълчев

По думите на Такева президентът е препоръчал проблемът да бъде решен до 3 дни.
Тя каза още, че той споделя виждането, че увеличението на заплатите на учителите тази година - ако има такова, трябва да бъде база, на която да почива увеличението през 2008 г.

След срещата при президента Първанов преговорите се прехвърлиха в МОН, но отново не доведоха до конкретни резултати, освен до уговорка за следваща среща.

Преговорите между синдикати и държавата за учителските заплати ще продължат в събота и в неделя до обяд на експертно ниво, а следобед в неделя - с нова среща при президента, която самият той е предложил.
Очаква се на нея към преговарящите да се присъедини и премиерът Станишев.

Според министъра на образованието Даниел Вълчев е възможно в понеделник учебният процес да бъде възстановен:
„Има желание и от двете страни, работим усилено", каза той.

На въпроса дали е сигурно увеличението на заплатите на учителите от 1 октомври, Вълчев отговори - „Нищо не е сигурно. Това са работни варианти".
Запитан колко процента ще бъдат увеличени учителските заплати, Вълчев каза „С подходящ процент".

Той не пожела да коментира пред журналисти обсъжданите варианти, само потвърди, че няма постигнато съгласие.

 Даниел Вълчев направи и уточнението, че не може да се отговори еднозначно за увеличението на заплатите, тъй като трябва да се изясни само на основните заплати ли или и на допълнителните трудови възнаграждение и на диференцираното заплащане, дали за всички заети в системата на образованието или само за педагогическия персонал.

„Уверявам ви, най-доброто, на което сме способни, ще го направим, ако не - нека други да продължат", каза Вълчев след приключване на поредния кръг от преговори.

Янка Такева каза, че не е обнадеждена. „За тези три дни не очаквам да се случи нещо", каза тя.
По думите й единственото по-добро е, че има яснота за икономиите и съгласие, че те могат да послужат за процентно увеличение на заплатите от 1 октомври.
Жалкото е, че още не ни предлагат процент, това също ни притеснява, но ще е в основната работна заплата."