Хосе-Мария Аснар управлява дълго време Испания и е един от най-добрите премиери в Европа, в момента чете лекции в САЩ и е почетен председател на ЕНП, каза премиерът Бойко Борисов пред бТВ.

По негово време Испания усвои 98 процента от еврофондовете, а тръгна от позиция като нашата. Когато неговата партия пое властта в Испания инфраструктурата им беше една от най-лошите в Европа, а сега всички знаят каква е - метрото в Мадрид е с едно от най-добрите в Европа. Аснар е един от най-добрите ми приятели и е един от знаковите фигури от ЕНП и за това посещение се уговорихме на срещата ни в Мадрид, уточни премиерът.

Притеснения от БСП от години нямам, а вот на недоверие да се иска сега, когато ние сме една от страните с най-ниски данъци в Европа и прогнозите им, че ще вдигаме ДДС, ще вдигаме данъци, както стана в другите страни, включително в Германия не се случиха, коментира Борисов позицията на червената партия. Аз нямам намерение да се обяснявам нито на сини, нито на червените, подчерта той. Второ, за борбата с престъпността и корупцията ни признаха от Брюксел. Ние се справихме с „Килъри", с „Наглите", няма нито отвличане вече. Нашето управление ги дразни и сини, и червени, защото се вдига рейтингът на България и започнахме сериозно усвояване на еврофондовете, като до края на мандата ще достигнем 80% усвояване, убеден е премиерът.

„С цялото ми уважение към г-н Костов той знае коя част на икономиката заспива, защото това се е случило по неговото управление, подчерта Борисов. И когато продаваш Кремиковци за 1 долар, му правиш пристанище за милиони, и когато се ангажираш пред чужди инвеститори така, както в ТЕЦ Марица, за да купуват от тях скъп ток, а в това време да умира ТЕЦ Варна", даде примери Борисов.