Българският национален отбор по волейбол за мъже стартира с победа участието си на 25-ото Европейско първенство в Русия. Нашите обърнаха състава на Хърватия с 3:2 (24:26, 23:25, 25:12, 25:20, 15:10) гейма, след като губеха с 0:2.

Волейболистите на Мартин Стоев започнаха добре двубоя, като ведоха с 8:6 при първото техническо прекъсване. Впоследствие резултатът набъбна до 13:9, след което бе допуснато необяснимо отпускане, за да се стигне до 16:15 за хърватите при втората пауза.

До края на гейма нито един от отборите не натрупа преднина, за да се стигне до хващането на блок на Пламен Константинов и 26:24 за съперника.

Проблемите в нашата игра идваха от слабите начални удари и неубедителното посрещане, най-вече от страна на Матей Казийски.

Изненадващ спад в играта на българите имаше през втория гейм.Липсата на изненада при подаванията на Жеков и продължаващото лошо посрещане и сервис правеха играта ни лесно разгадаема за хърватите.

На няколко пъти те дръпваха в резултата (14:10, 17:14, 22:20), макар че в края на частта успяхме да изравним за 22:22, но в крайна сметка силите ни не стигнаха за повече.

Коренно различно бе поведението на Третите в света с началото на третата част. Жеков започна да играе по-често с нашите центрове, което моментално повлия на резултата. 8:5 и 16:10 бе той в наша полза при двете редовни прекъсвания, за да се стигне до внушителното 25:12 в края на гейма.

В четвъртата част нашите продължиха да доминират, като след нейното преполовяване поддържахме разлика от 4-5 точки, който се запази за крайното 25:20.

Отлично започнахме и тайбрека, като успяхме да поведем с 4:1. Хърватия бързо съумя да ни догони, но все пак имахме две точки аванс при смяната на полетата (8:6).

Оттук насетне на терена имаше само един отбор - този на България, и с последователна игра се стигна до 15:10, а оттам и до първата победа на еврофиналите.

Мартин Стоев започна със следния състав: Евгени Иванов, Краси Гайдарски, Пламен Константинов, Боян Йорданов, Матей Казийски, Андрей Жеков, либеро - Теодор Салпаров.

Следващият мач на нашите е тази събота от 14:00 часа срещу тима на Финландия. Двубоят ще се предава пряко по БНТ.