На 11 март 2023 г., Клуб „Спорт и здраве – Етрополе“ проведе Втори турнир по тенис на маса, Росица Иванова от Етрополе  спечели състезанието за жени


За постигнатата победа, за любовта и страстта и към тениса, и за това до къде се простират нейните мечти днес разговаряме с Росица Иванова.


1. Представете ни се накратко?


Казвам се Росица Иванова, родена в с. Белица, област Силистра Семейството ми се премества да живее и работи в гр. Етрополе, когато съм на 5 години. Омъжена, с две дъщери. Завършено висше образование, степен бакалавър в гр. Шумен по специалност „Психология“, с квалификация учител по психология и три магистратури по специалностите: „Юридическа психология“ в гр. Благоевград, „Специална педагогика“ в Софийския университет и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ във гр. Велико Търново. Работила съм по всички специалности през годините.


Към момента работя в общинска администрация - Етрополе и изпълнявам длъжността: Началник отдел „Образование, здравеопазване, социални дейности и туризъм“. Дългогодишен член и обществен възпитател към МКБППМН и църковен настоятел в Храм „Св. Архангел Михаил“. Изключително интереса и интензивна ежедневна професионална дейност, с мисия насочена и водена в полза на гражданите за по-добро образование, социална подкрепа, развитие на културата и туризма в общината. В свободното време играя тенис на маса и чета книги, с криминални и житейски сюжети.


2. На Втория турнир по тенис на маса спечелихте призовото място при жените, какво означава за вас този успех?


Призовото спечелено първо място в проведения втори по ред турнир по тенис на маса изключително ме радва, но не толкова заради самата победа, а за възможността, която ни се предоставя на нас, които обичаме тениса, да се събираме в тенис залата и да играем. Безспорно успехът ми се дължи на честите тренировки и постоянството ми във всяко свободно време да посещавам тенис залата и да играя. Постигнатата победа ми донесе щастие и удовлетворение от добрата тенис игра. Това ми дава самочувствие, че съм добър състезател. Чувството е прекрасно и веднъж изпитано ме кара да искам още повече от него да го изпитвам.


3. От кога се занимавате с тенис? Кога започнахте и кой ви запали по този спорт?


Любовта ми към тениса дължа на вуйчо си - той бе този, който ме насочи макар и теоретично тогава към играта. Разказваше ми и ми показваше хилката, топчето, за правилата и всичко, свързано с тениса. Още преди да хвана за първи път хилката, аз вече знаех теоретично как се играе тенис на маса. Подари ми хилка и топчета още преди да се срещна за първи път със спорта. И дойде този момент, в който за първи път ми се отдаде възможност да се докосна до тази уникална игра, за която ми е разказвано от моя любим вуйчо! Момент, който никога няма да забравя: „В училище, в часа на класа, класният ръководител ни представи треньорът по тенис на маса в нашия град, който набира ученици за тренировки. В този момент аз вече знаех, че ще тренирам спорта, в който се влюбих още преди да се срещна реално с него. Автоматично станах и с пълно гърло изкрещях „Аз искам да тренирам тенис на маса“ и на другия ден се записах.


Започнах да тренирам тенис на маса с треньор в 5 клас и продължих до 11 клас. След прекъсване от 10 години отново започвах да играя тенис благодарение на един приятел, ветеран в леката атлетика и тениса, който ни събра отново мен и треньорът ми от ученическите години. От тогава до ден днешен играя тенис в залата. Мога да обобщя какви са чувствата ми към този спорт, само с една дума „страст“ – за мен тенисът е страст, която през годините се засилва все повече и повече и ме зарежда емоционално.


4. Каква е оценката ви за организацията и провеждането на турнира потенис на маса?


Използвам момента да благодаря на ръководството и екипа на Клуб „Спорт и здраве- Етрополе“ за възможността, която предоставя на нас, любителите на тениса, да се срещаме в залата и да спортуваме любимия ни спорт. Изключителна организация и професионален подход в организирането на състезанията. Благодарение на Вас в залата заедно се състезавахме и забавлявахме. Имам макар и бегъл поглед от медиите за Вашата дейност, но забелязвам Вашите усилия, да работите върху мотивацията на гражданите да се обучават, да спортуват и да посещават различни културни събития. Бъдете здрави и дерзайте все така, това е правилния път към хората!


5. Какви качества формира тенисът и защо е важно според вас децата да спортуват?


Сред обществеността съм чувала, че тенисът на маса е лесен спорт. Веднага отговарям, че не е така. В тенис играта на маса участва всеки мускул и е необходима изключително добра концентрация и мисъл за изпълнение на удара, разбира се необходими са и много тренировки. В този ред на мисли тенисът на маса е отличен спорт за децата, на първо място е забавление и занимание, но също така дава здраве, учи на дисциплина и уважение, изгражда индивидуалност и се дава възможност за изява и не на последно място чрез победите е налице и самочувствие. Чрез тенис играта на маса се формират качества на сръчност, координация, концентрация и се развиват умения за стратегическо мислене, така важни за бъдещото развитие на детето не само в спорта, но и в живота.


Важно е всяко дете да спортува, това е наша всеобща мисия да гимотивираме и насочваме към спортуване. Спортът е здраве и винаги ще допринася за един пълноценен и изпълнен с настроение и усмивки ден. Изгражда характер и помага да се развиват физическите качества и умения на детето. Създават се добри приятелства и се учат да бъдат част от екип и да се състезават честно.


6. Бихте ли се съгласила да тренирате подрастващите?


Истината е, че не веднъж съм се замисляла, че бих могла да се занимавам с желаещите деца да играят тенис на маса. Считам, че мога да им бъда полезна във въвеждането и запознаването в играта тенис на маса. В отговор на въпроса да, съгласна съм да предам знанията и уменията си на подрастващите деца.


7. До къде се простират мечтите ви?


Мечтите ми се простират на широко, неизмерими са, в краткосрочен и дългосрочен план, свързани със семейството и дома, професионалната и житейската реализация, с любовта към тениса и много други малки и големи предизвикателства, които докосват сърцето и душата ми по житейския и професионален път…..Мечтите ми са скромни семейството ми да е здраво и щастливо, а конкретно по темата за спорта никога от мен да не угасва тази страс и любов към играта на тенис и дълги години да се срещам в тенис залата с любителите на тениса и приятелски да премерваме сили.


Екипът на Клуб „Спорт и здраве- Етрополе“ пожелава на талантливата  и очарователна Росица Иванова много лични и професионални успехи. Нека никога не загасва страстта и към тениса. От сърце и желаем да има възможност да предаде спортните си умения на подрастващите, и смело да върви напред!


Текст и снимки: Клуб „Спорт и здраве – Етрополе“