На 31 март в с.Скравена, община Ботевград, Конна база "Здравец“, с управител Здравко Лесичков, и Туристическа кооперация „БТС Аемон“ започнаха реализация на проект „Отговорен туризъм“ в региона, насочен в подкрепа на манастир „Св. Николай“. 


Участваха петдесет деца, ученици в начален етап от София, като програмата включваше теоретичен модул, културно-бразователен, практически модул и организирано свободно време. Подрастващите ентусиазирано се включиха в дискусия, последвала беседата за християнските ценности, а в практическата част дадоха воля на своята креативност, като изработиха различни творчески изделия, за които материалите бяха подготвени предварително. Останалата част от деня беше запълнена с различни подвижни игри и забавления на открито. 


Резултатите:


Децата видимо се насладиха на прекрасен ден, изпълнен с настроение, положителни емоции и трайни спомени;


Когато се приберат вкъщи, се очертава дълъг, обстоен и емоционален разказ за прекрасното място, на което са били, показват и подаряват сувенири. Естествено, след като е било толкова вълнуващо, искат отново да го посетят, за да го покажат на най-близките си хора - родителите;


Така през следващите почивни дни всяко едно дете има вероятност да доведе още четирима човека;


"Можем и трябва да използваме възможностите на отговорния (познат и като "устойчив"- бел на ред.) туризъм, категоричен е Здравко Лесичков, управител на Конна база "Здравец". -Да усъвършенстваме качеството на живот на хората, като подобряваме туристическите места за посещение чрез информирано и целенасочено участие на всички заинтересовани страни. Реализира се, като осигуряваме многообразни позитивни изживявания на туристите, чрез по-добро представяне на местните култури и чрез по-смислени връзки с местните хора и организации. Но за нуждите на този тип туризъм трябва да се работи в екип – правителство, хотелиери, туроператори, местни хора, туристи“, допълни той.


"За нас тази задача не е трудна. Сега започва сезонът, а ние сме познати в туристическия бранш с качеството на продуктите, които предлагаме. В различните дни приемаме големи групи от по 50, 100 и повече деца, които след престой при нас, в повечето случаи, насочваме  към туристически дестинации  в региона: Костницата на Ботевата чета, Часовниковата кула, крепостта Урвич. Тук се явява и ползата за местните хора: на всяко място се оставят пари - посещават се магазинчета, пазаруват се сувенири, сладоледи и най-различни бързооборотни стоки. Това са свежи пари, влезли в населеното място. Отговорният туризъм генерира по-голям икономически ръст и повишава благосъстоянието на хората, приемащи туристи“, обясни Здравко Лесичков.


Културният туризъм е на трето място по приходи в света, но за да се случи, е необходимо отговорно поведение на всички участници в процеса „туризъм“ и информирано участие на всички заинтересовани страни. Това заяви още управителят на Конната база в Скравена. 


Очевидно е, че той и Туристическа кооперация „ БТС Аемон“ оценяват като много добри възможностите за културно-исторически туризъм в района. 


Като начало техният фокус е манастир „Св. Николай“, към който имат специално отношение. За целта продължават да насочват туристи и организирани прояви с деца към обителта, пример за което е и събитието на 31 март.


Отговорният туризъм има тези механизми да повиши туристическата атрактивност на местните ресурси, с което да подкрепи икономическите интереси на местното население и същевременно да обезпечи високо ниво на задоволеност на посетителите- туристи, предоставяйки им съдържателно и емоционално изживяване. 


Туристическо дружество "БТС Аемон" е регистрирано преди една година. Председател на УС е Здравко Лесичков. Организацията е в помощ на желаещите да развиват туризъм във всичките му форми. В дружеството членуват  специалисти и преподаватели с дългогодишен опит в туризма и маркетинга, хора на изкуството, дизайнери. 


“Правилно използван и направляван, отговорният туризъм поощрява икономически жителите на конкретната дестинация и благоприятства културно, образователно и емоционално всички нейни посетители- туристи“, категоричен е Здравко Лесичков.