Официалното откриване на ремонтираните блокове в МБАЛ Ботевград се състоя днес – 7 април. Датата се отбелязва като Световен ден на здравето и професионален празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. По този повод деца от детска градина “Иглика“ поздравиха медицинския персонал в болницата с вълнуваща програма, изпълнена с песни, стихове и танци и поднесоха своята благодарност и благопожелания “към всички, които се грижат за пациентите с внимание и отдаденост, даряват радост и носят усмивки, осигуряват сигурност и безопасност, носят спокойствие и утеха в трудни моменти, към всички, които помагат зад бюрата, към всички, които поддържат чисто и подредено, към всички, които са на разположение дори и на празници, към всички, които идват рано и си тръгват късно, към всички които не спират да учат и да споделят знания“.   


С благодарност към местните лекари и работещи в сферата на здравеопазването се обърна кметът Иван Гавалюгов. “Искам да Ви благодаря за положените грижи за нас и нашите близки. Днес е и двоен празник, тъй като официално откриваме обновата част на нашата Многопрофилна болница за активно лечение, по-специално блокове едно, две и три, където се намират повечето отделения. Обновяването на сградния фонд на болницата започна преди две години. И никак не беше лесно, тъй като се наложи да работим в специфични, утежнени условия във връзка със създалата се епидемична обстановка. И е много трудно, когато работиш в здравно заведение специално, и то не трябва да спира да функционира. Затова искам първо да благодаря на ръководството на болницата, на всички лекари, въобще на всички работещи в МБАЛ, че направиха необходимата организация, така че лечебният процес не беше прекъснат. Да, беше затруднен, но всяка една медицинска услуга се предоставяше адекватно и качествено, въпреки че болницата беше пълна със строители и в нея се извършваха строително-ремонтни дейности“, каза при откриването на ремонтираните блокове кметът Гавалюгов. 


“Искам специално да благодаря на проектантския екип, който направи този хубав функционален проект, на строителния надзор, който си вършеше качествено работата и, разбира се, не на последно място и най-вече - на строителите – фирма “Корект Билд“, на всички работници, техници, подизпълнители, тъй като са ангажирани и други фирми, съобразно спецификата на ремонтната дейност, че изпълниха един проект, който e от особено важно значение за нашия град и нашата община, по възможно, според мен, най-добрия начин, с оглед на всички утежняващи обстоятелства. А това не е само пандемията, а и финансова криза, инфлация, която неимоверно повиши цените на строителните материали. На строителите се наложи, при едни не добри финансови условия, в срок и с финансовия ресурс, съобразно сключения договор с Община Ботевград, да завършат в пълнота проекта, който им беше възложен. Това, повярвайте, беше изключително сложна, трудна, понякога изглеждаща неизпълнима задача. Благодарим им, че успяха да се справят! 


Естествено трябва да благодарим и на държавата, на правителството на Република България от 2020 година, че бе осигурен финансов ресурс в размер на 3,5 милиона лева, за да бъде извършен този ремонт. Не малко средства бяха отделени и от Община Ботевград за обзавеждане, оборудване и за различни допълнителни дейности, които не бяха предвидени в основния договор, включително и това хубаво пространство, в което се намираме в момента. Знаете проблемите с козирката и вида на пространството пред централния вход на болницата. Искам да благодаря и на общинските съветници, които винаги с отговорност са подхождали към докладните, отнасящи се до проблемите на нашата болница – отпускане на необходимото финансиране за закупуване на апаратура, обзавеждане и оборудване. 


Не на последно място благодаря на моите колеги от общинската администрация – заместник-кметове, технически ръководители, главни инженери – много са хората, които пряко бяха ангажирани с организирането, координирането, консултирането, надзираването на целия процес, който не беше никак кратък и лек“, каза още кметът на общината и допълни, че е доволен от това, което вижда, изхождайки от всички утежняващи обстоятелства. 


Иван Гавалюгов увери медиците, че процесът по обновяването на лечебното заведение съвсем не е приключил. “Имаме изготвен проект за основен ремонт на четвърти и пети блок, където се намира едно от най-важните отделения  - Педиатричното, там се лекуват нашите деца. Там ще бъде преместена и Физиотерапията и ще има възможност в бъдеще да бъде изградено Отделение по ортопедия. Не веднъж съм казвал и отново затвърждавам поетия ангажимент, че тази година, ако няма някакви други пречки извън нашата компетентност, ще започнат ремонтните дейности и на четвърти, и пети блок. Освен да има проект, трябва да има издадено разрешение за строеж, което очакваме да се случи още в рамките на този месец, след което трябва да проведем процедура по избор на изпълнител, да осигурим необходимото финансиране, за което вече са направени необходимите постъпки“, заяви той и добави: “Заявявам най-отговорно, че целта ни, лично моята и на цялото общинско ръководство, е Ботевград да има най-добрата общинска болница в България и съм убеден, че ще я постигнем. Разбира се, само сградният фонд не е достатъчен. Работим заедно с ръководството на МБАЛ Ботевград по обновяване на медицинската апаратура. Освен хубави помещения трябва да имаме модерна, съвременна апаратура. Убеден съм, че в скоро време цялата медицинска апаратура на нашата болница, поне най-важната част от нея, ще бъде обновена. Това е политика, която ръководството на МБАЛ Ботевград провежда успешно, за щастие финансовите резултати са такива, че има възможност да а я изпълнява. Община Ботевград активно ще участва в целия процес по обновяване на апаратурата. Но най-важни са кадрите в нашата болница. Вярвам, че и кадровият състав ще се развива в положителна посока, така че съвкупността от хубав здравен фонд, модерна медицинска апаратура и качествени здравни работници наистина ще направят МБАЛ Ботевград най-добрата общинска болница.“.


Управителят на лечебното заведение Орлин Цветков честити професионалния празник на медицинския персонал. Той благодари на всички за търпението, за да може ремонтът да се извършва съгласно изискванията и за да може строителите да си свършат работата. “Всички видяхме, че след приключване на ремонта нашите очаквания са възнаградени – работим в нови помещения и сградата отговаря на изискванията за нова, съвременна болница, каза той в обръщението си към работещите в МБАЛ. – Благодарение на вас, здравните специалисти, които работят в болницата, е възможно тя да върви напред и да привлича млади специалисти. И така окомплектована, с вас – високоспециализираните медицински работници, и новата сграда, мога смело да заявя, че можем да покрием всички изисквания на пациентите от Ботевград и съседните общини“, добави той. 


Орлин Цветков благодари на общинското ръководство и изрази своята увереност, че това, което е заложено за изпълнение в лечебното заведение през тази година, ще бъде осъществено, за да може всички отделения да се настанят в нови помещения и да работят в една спокойна и приветлива обстановка. 


След официалното откриване, ръководството на болницата покани присъстващите, сред които бяха и общински съветници от всички групи в местния парламент, да разгледат ремонтираните блокове на МБАЛ Ботевград.