Инж. Драгомир Драганов от Елаците-Мед разказа на бъдещите специалисти историята на своя успех от студент до изпълнителен директор


Над 140 студенти чуха историите на успеха на четирима висши мениджъри на водещи компании от минната индустрия в България и участваха в дискусия с тях по време на Деня на кариерното развитие. Събитието, което бе посветено на 70-годишнината на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, се проведе за втора поредна година в Многофункционален комплекс ProAuto в София. 


По идея на ректора на МГУ проф. д-р инж. Ивайло Копрев мениджърите на минните компании, които са и възпитаници на университета, споделиха за трудностите и успехите след завършването на следването си, както и защо обичат професията си. Студентите застанаха лице в лице с инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед, инж. Иван Чолаков, директор „Производствени дейности“ в Асарел-Медет, инж. Цветомир Велков, генерален мениджър на Дънди Прешъс Металс Челопеч и инж. Любомир Хайнов, генерален мениджър на Дънди Прешъс Металс Крумовград. Това бе откровен разговор за предизвикателствата и намирането на решения за рентабилност в едни от най-бедните рудници в света, като тези в България, за непрекъснатата модернизация в компаниите и за удовлетворението в професионалния път.


„Изключително съм щастлив, че виждам толкова много студенти, които участват в това събитие. Приканвам всеки един от вас да се включи в дискусионния панел с много въпроси, защото ще получите наистина интересни отговори от най-добрите експерти от миннодобивната промишленост. Вие сте най-ценният ресурс и вие сте бъдещето”, каза д-р инж. Иван Вутов, заместник-управител на Геотехмин ООД и председател на СД на Геотрейдинг АД.


„Ние заставаме пред вас не като конкуренти, а като партньори – такива, каквито винаги сме били. Работим заедно за развитието на бранша и непрекъснатата модернизация в компаниите“, каза г-н Доминик Хамерс изпълнителен директор на Геотехмин ООД.


 „След време ще седнете на тези столове като мениджъри на едни от най-големите компании от минната индустрия в България.“ С тези думи ректорът на МГУ проф. Копрев приветства следващото поколение в минния бранш.


На въпроса на студент как Елаците-Мед подава ръка на следващото поколение, инж. Драганов отговори, че компанията, част от Група ГЕОТЕХМИН, не пести средства, за да обучи младите специалисти и голяма част от тях продължават кариерното си развитие във фирмата. „Финансираме включително продължаване на квалификацията в чужбина. Имаме хора, завършили в Европа, например защитили докторски дисертации в Швейцария. Пристигайки при нас, ще можете да разчитате на възможности за развитие, както кариерно, така и развитие като професионалисти и ще имате досег с различни нови технологии“, увери той бъдещите стажанти. 


В събитието взеха участие още инж. Ивайло Николов, директор „Рудодобивен комплекс“, инж. Иван Кунчев, директор „Обогатителен комплекс“ и инж. Владимир Александров, зам. директор „Рудодобивен комплекс“ - Минно планиране и проектиране в Елаците-Мед. Всички те са възпитаници на Минно-геоложкия университет и са част от 170-те служители в компанията, завършили МГУ. 52-ма от тях са на ръководни позиции.


Сред студентите от Етрополе, участници в събитието, бе Йоана Якимова, първи курс в специалността „Маркшайдерство и геодезия“. Тя сподели защо се е записала да следва в МГУ. „Завърших езиковата гимназия в Правец. Но моите родители работят в Елаците-Мед. Те ми казаха: “Защо не опиташ да следваш в тази специалност, тя е хубава и има перспектива. Започнах, не знаех какво ме очаква. Но с стечение на времето много ми хареса и бих иска да карам стаж в „Елаците“. Студент от с. Трудовец също сподели, че много би се радвал да се включи в стажантската програма на компанията.