Кръшни хора, кючеци и весели роми! Вижте как празнуват в Етрополе


Денят официално е обявен като като Международен празник на ромите на 8 април 1990 година, на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация ,,Романо юнион’’ -  в чест на първата международна среща на представители на ромския етнос.  Това е Първият Ромски конгрес.


Тогава са приети ромският химн и знаме. Ромският химн е популярната песен ,,Джелем, джелем’’, по текст на сръбския композитор Жарко Йованович. Ромското знаме представлява червено колело върху син  и зелен фон, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. На тази дата се отбелязва освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.


В Етрополе празникът се чества от години, като само е променено мястото – от м. Котката в м. Равнището до пречиствателната станция под града.


Датата е 5 април 2014 година. Обширната поляна   е почерняла от народ. По инициатива на тогавашния кмет на Етрополе Богомил Георгиев празненството се провежда за първи път това място.


Промяна има и в програмата: премахнати са силовите елементи, конете да теглят тежък товар, както и надбягването с каруци. Останаха конните надбягвания /кушията/ и надиграването на младите момичета и момчета.


Тазгодишният празник започна с приветственото слово на Росица Иванова по повод Международния ден на ромите и Цветница.


Ученици от ОУ „Христо Ботев”- Етрополе изпълниха чудесна програма, с която поздравиха всички присъстващи.


В конните надбягвания участваха 24 коня от Етрополска и Джуровска община, разпределени в 6 групи. Надпреварата между тях определяше първите победители, които се спуснаха отново в серии по 4 коня.


Накрая останаха тримата победители: на първо място се класира Марко Христов Цветков, а след него на второ е Валентин Ангелов и на трето Марко Цветков, които   получиха купи и парични награда. 


Имаше и награда за най-елитен, атрактивен кон,която спечели този на Марко Цветков.  Наградите връчи Станка Димитрова – заместник-кмет на общината. 


След надбягванията, тържеството продължи с надигравания от млади момичета и момчета. Първите три момичета също бяха наградени: Гергина Георгиева, второто място бе за Дида Ангелова, а на трето място се нареди Таня Цветанова.


За веселото настроение на всички празнуващи се погрижи Младежки духов оркестър-гр. Етрополе.


После бяха хората и танците, така както само ромите умеят да играят.


Всеобщо беше задоволството от празничния ден. И не само победителите, но и хора от публиката изказаха благодарността си към Община Етрополе. 


Другото, което направи впечатление беше организацията и активното включване на ромите в създаването и опазването на добрия ред, тон и на веселото настроение. Денят премина без никакви произшествия.


На фона на прекрасното време, веселото настроение и празничния дух,  вселил се в тези хора, този ден  ще остане в спомените им за цял живот.


 


Текст и снимки: Христо Христов