Депутати от опозицията и ръководителят на проекта за граждански контрол над парламента Лилия Методиева настояват прокуратурата и Конституционният съд да се самосезират за гласуването с чужди карти на депутатите и взимането на решения без кворум.

Над 50 на сто от гласуванията през последните девет сесии на 40-тия парламента са били без кворум, съобщи Лилия Методиева. 542 пъти са се взимали решения с по-малко от половината от регистриралите се избраници, като едва в 74 от случаите е имало кворум, т.е. в залата са били повече от половината от депутатите или 121 души. 33 пъти е взимано решение с по-малко от 61 гласа. Веднъж е имало решение при 41 гласа „за". На две от заседанията си българският парламент няма нито едно гласуване с кворум.

Лилия Методиева, която е преподавател в Софийския университет и студентите й са открили огромни разлики при първата сутрешна регистрация на депутатите и останалите гласувания. Имало е случай, при който при първото гласуване след регистрацията депутатите са намалели с 80.

„Сутрешната регистрация или едно гласуване, както се нарича, е достатъчно през деня народният представител да вземе своята надница”, каза Мария Капон.

Освен Мария Капон, проектът на Лилия Методиева подкрепят Нено Димов от ДСБ и Яне Янев – Ред, законност и справедливост (РЗС). Те са на мнение, че както в полския парламент и у нас трябва да се търси наказателна отговорност за гласуване с чужда карта. Нено Димов беше внесъл такова предложение за промяна в Наказателния кодекс (НК), което така и не стигна до пленарната зала.

„След като има консенсус по това, че гласуването с чужда лична карта трябва да се наказва по определен начин, то гласуването с чужда депутатска карта трябва да се наказва няколко пъти по-строго”, обясни Нено Димов.

„Няма никаква пречка това деяние да се класифицира като престъпление срещу Републиката”, каза пък Яне Янев.

„Има текст в наказателния кодекс, по който могат да бъдат подведени тези, които гласуват по този начин”, коментира Лилия Методиева.

Яне Янев се възмути и от начина на вземане на решения в постоянните парламентарни комисии. До края на следващата седмица той ще сезира ЕК за нарушенията при гласуването в Народното събрание.