София ще има нова многофункционална спортна зала, която ще бъде изградена в квартал "Слатина", Съоръжението ще бъде изградено с помощта на публично-частно партньорство, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.


Проектът ще бъде финансиран от Фонда за устойчиво градско развитие и инвестиция от страна на баскетболния клуб "БУБА баскет".


Спортният клуб, който е с над 20-годишна история, се занимава с подготовка на деца и подрастващи и една от най-големите юношески школи в страната. От "БУБА баскет" тръгват настоящите национални състезатели Иавн Алипиев, Евгени Хаджирусев и др.


Зала "Слатина" ще бъде с разгъната застроена площ от 7000 кв.м, а капацитетът на трибуните ще бъде от 500 места. Съоръжението ще се намира на един от бреговете на рекичката в едноименния квартал, близо до улица "Гео Милев" и до бъдеща метростанция.


Срокът за проектиране е седем месеца, а за изпълнение - две години.


Георги Георгиев добави, че стойността на проекта е 11.2 милиона лева без ДДС.


"Даваме алтернатива на децата", посочи Георгиев, като спомена, че публични терени се дават на утвърден клуб, който тренира 700 деца.


Договорът между Столичната община и "БУБА баскет" е за срок 30 години. В периода на експлоатация ще се предоставят по 20 часа седмично за безплатно ползване от граждани и ученици на игрищата в залата. На едно от външните игрища ще може да се спортува безплатно всеки ден от 7 до 21 ч.