Докладът за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на село Врачеш бе приет от Общинския съвет със 25 гласа “за“ и 2 “въздържал се“.  


По време на обсъждането съветникът Дамян Маринов попита какво се случва с сградата на старото училище “Васил Левски“ във Врачеш. В отговор кметът Бончовски съобщи, че има разрешение за продажба, но към момента няма интерес от страна на инвеститори. Старата училищна сграда се руши, покривът й се е срутил.


Д-р Златева отправи препоръка: “Служителите на пощенската станция работят при безобразни условия. Мисля, че това село има нужда от сграда, където да бъде преместена пощенската станция.“.


Цветанка Арбова предложи към проекторешението на докладната да се добави точка за направата на канализация на ул. “Трети март“ в участъка между първия и втория площад. “Канализацията във Врачеш е започнала преди повече от повече от 20 години, а в идеалния център хората са на септична яма“, каза тя. Арбова предложи още да се направи ремонт на стълбите на читалище “Събуждане“, което след около година и половина ще чества 130 години от създаването си, и да се асфалтиране ул. “Гео Милев“ в участъка от “Калето“ до “Майстор Вуно Марков“.


Председателят на Общинския съвет д-р Илин Черняшки обясни, че тези предложения не могат да бъдат записани в проекта на решение на информацията, представена от кмета на селото, а трябва да се внесат при структурирането на бюджета на общината.


Думата бе предоставена и на жители на селото. Ветка Гетова попита кога ще бъде изчистено коритото на река Осеница. Тя сподели, че от № 2 до № 10 на улицата, на която живее – “Захари Стоянов“, няма канализация, газификация и асфалт. Жителката на Врачеш попита още защо няма контейнер на гробищния парк. Кметът Бончовски отговори, че скоро ще започне почистване на коритото на реката, като за тази дейност предстои подписването на договор. В отговор на въпроса за контейнер на гробищния парк, той заяви, че там има такъв.


Друг жител на селото - Тано Аловски, обърна внимание, че при ремонт на улиците би трябвало да се сменят и бордюрите. Също така той спомена места, на които е наложително поставянето на отводнителни шахти. “Основен приоритет за най-голямото село в Софийска област трябва да е подмяна на етернитовите тръби“, каза още той.


Кметът Бончовски обясни, че Общината е изготвила проект за цялостна подмяна на водопровода във Врачеш, за който се търси финансиране. “Предвижда се проектът да бъде реализиран на два етапа, след това ще се пристъпи към цялостно асфалтиране на улиците“, добави той.