В дневния ред на извънредната сесия на Общинския съвет, насрочена за 11 май, са включени три докладни, с които Община Ботевград иска съгласие за договаряне на кредит от държавен фонд “Флаг“ за реализация на три важни проекта: “Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в Многопрофилна болница за активно лечение – блок 4, блок 5“ – 2 500 000 лева; “Преустройство реконструкция и промяна предназначението на част от сградата на Младежки дом – етап 1“ – 1 500 000 лв.; “Рехабилитация и обновяване на пешеходната зона в централната градска част – етап 1“ – 3 600 000 лв.


“Към настоящия момент не може да бъде осигурено финансиране от европейски програми или други национални или международни донорски програми, поради което е необходимо нужните средства да се осигурят чрез кредит. Община Ботевград е направила проучване за възможните варианти на финансиране на обектите и бе избран вариантът за кандидатстване пред фонд “Флаг“ – финансиране на проекти чрез Българската инвестиционна и координационна платформа за градско развитие – втори етап.“ Това се посочва в мотивите към трите докладни до местния парламент. Максималният лихвен процент – до 4.80% или плаваща лихвен процент.


“От март месец тази година държавен фонд “Флаг“ има нова услуга – изцяло финансиране на общински проекти, които не са финансирани със средства по европейска или национална програма. В случая ние предлагаме трите важни обекта. Условията за договаряне на кредит са изгодни - може да се ползва дългосрочно, без лихви за предсрочно погасявене, до три години гратисен период, коментира пред наш репортер кметът Гавалюгов. -Ако изграждаме нещо в бъдещ период ще струва повече, отколкото ако го изграждаме сега. Ние сме сред една от 40-те общини, допустими бенефициенти по програмата за развитие на регионите, където има принципно средства за подобряване на градска среда. Надявам се това да включва благоустрояване и ремонт на централни градски части, но за момента само гадаем, той като има забавяне на публикуването на програмите, по които общините ще могат да кандидатстват, по редица обективни и субективни причини“, допълни той.


И за трите обекта Община Ботевград има проектна готовност. Конкретно за Младежкия дом е на лице спечелен проект за изграждане на младежки център. Финансирането в размер на 1 800 000 лева е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост. 1 100 000 лева от тези средства могат да бъдат използвани за строително-ремонтни дейности, но те не са достатъчни. Проектът за цялостен ремонт на Младежкия дом е на стойност около 2 500 000 лева. Преди да се реализира етап 2 – изграждане на младежки център, трябва да се изпълнят конструктивни дейности за разделяне на големия салон, който се използваше за кино. Това обясни още кметът Иван Гавалюгов.