Както вече съобщихме, Община Ботевград е с 19 одобрени проекта за саниране на многофамилни жилищни сгради, 16 са в резервния списък,  нито един проект не фигурира сред  отхвърлените. Какво предстои оттук нататък за одобрените и какво се случва с тези, които са в резерва, разяснения по тези въпроси направи кметът Иван Гавалюгов по време на днешната среща с местните медии. 


“Доста дълго време се готвихме. Мисля, че направихме добра разяснителна кампания. Подпомогнахме доста сдружения на собствениците със средства за енергийно и техническо обследване. 19 от проектите са одобрени на базата на лимит, който беше поставен за всяка една община. Иначе, като точки, имаме блокове, които са по-напред в класирането от други одобрени. Така бяха направени условията, което, между другото, е справедливо, разбира се, за да не се концентрират средства в една или друга община, която е била, както нашата, добре подготвена. Така че е успех наистина, това ни беше и целта – да стигнем задължително лимита, който е определен за Община Ботевград. Ние и още около десетина общини сме успели да стигнем лимита си. Поздравления за всички, които са в списъка на одобрените. На практика те ще получат на сто процента финансиране“, коментира кметът Гавалюгов. 


На въпроса, какво ще случи с блоковете, попадащи в резервния списък, той отговори така: “Имаме такива запивания. 16-те блока също са допустими. Още проучваме каква е възможността при самото провеждане на процедурите са избор на изпълнители да постигнем по-ниски цени и се освободи бюджет под лимита, определен за Община Ботевград, дали бихме могли да включим някой от блоковете в резервния списък, така че да достигнем лимита за Общината. Това все още не е ясно наистина, правим съответните запитвания и проучвания, тъй като информацията е съвсем прясна, така да се каже. Повече информация ще получим в началото на следващата година. Но индикациите, които имаме към момента, са, че в следващите програми, покани по-скоро, грантът няма да е стопроцентов, а ще е осемдесетпроцентов. На нас ни се иска, естествено, всички да могат да кандидатстват, включително и във втората покана, която първоначално беше обявена със срок за подаване на проектни предложения до 16 януари, но вероятно ще бъде удължен срокът до края на февруари. Такава е официалната информация към момента, тъй като имаше забавяне в оценките по първата покана. Така че процесът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност продължава с пълна сила. Ще има и нови възможности, но вероятно те няма да финансират на сто процента сдруженията на собствениците, а ще се търси някаква удобна, удачна форма на кредитиране на самоучастието, така че да може да бъде поето реално от сдруженията по един поносим начин“.


“Наистина 19 блока не са малко. Надявам се, че до пролетта ще успеем да проведем процедурите по избор на изпълнители, за да можем в пълното времетраене на строителния сезон през 2024 година да започнем, а защо не и да завършим, голяма част от тези блокове. Практиката ни показва, че това трудно се случва в една календарна година, но пък с добра организация е възможно“, каза още кметът Гавалюгов и добави: “Освен тези 19 блока, имаме одобрени и включени в държавния бюджет още шест доста големи инфраструктурни обекта, които със сигурност ще започнен да реализираме през следващата година. Надявам се и да завършим поне половината от тях. Също така предстои провеждането на процедури за избор на изпълнители и да реализираме през следващата година проекти за модернизиране на образователната инфраструктура. Това са проектите за училищата “Н. Й. Вапцаров“, ОУ “Васил Левски“ – Ботевград и основно училище “Любен Каравелов“ – с. Трудовец. Много сериозно работим по кандидатстването с конкурентни проекти по програмата на Министерството на образованието и науката за дострояване и пристрояване. Срокът за кандидатстване е до 10 януари. Целта ни е да внесем конкурентен проект за дострояване на нова сграда на гимназията и за ново крило на детската градина във Врачеш. Отделно училищата ще кандидатстват за изграждане на спортни площадки. Училището в Новачене ще кандидатства за изграждане на нов физкултурен салон, също голям проект, като Община Ботевград помага с финансиране на проектирането. 


Одобрен беше и проект за читалището в Скравена, за което вече информирахме. В бюджета за 2024 год., който предстои да бъде гласуван през януари месец, ще бъдат заложени обекти, които ще се финансират с общински средства. Така че доста работа чака и администрацията, и строителните фирми.“.


На финала на срещата с местните медии кметът Гавалюгов отправи пожелание към жителите на общината да посрещнат с добро настроение и оптимизъм 2024 год., да са здрави, добронамерени, малко по-търпеливи и да вярват, че живеят в една развиващата се европейска община.