Предстои Община Ботевград да внесе в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане стойностната сметка на щетите, причинени от наводненията преди няколко дни в Новачене, Гурково, Радотина, Рашково, Скравена, Липница и няколко махали. Това съобщи на днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов. 


„Причините за възникналите наводнения са комплексни. Излизането на река Новаченка от коритото й трудно можеше да се предотврати, дори да беше направена корекция – продълбочаване, като тази процедура вече в ход. Имаме изготвено проектантско решение с обобщена количествена сметка, с която ще кандидатстваме пред Междуведомствената комисия за подпомагане. Все още не са внесени нашите искания, тъй като в момента служителите на администрацията обобщават резултатите от обследването в селата, засегнати от наводненията. Причините, както казах вече, са много. Една от тях е управлението на горския фонд, не е само природата. Може би непочистени дерета, неподдържани с години, запушени във времето от строителни материали, изхвърлени битови отпадъци и от растителност“, коментира той.   


Щетите са описани на 95%, оформя се документация, която през следващата седмица Община Ботевград ще внесе в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, стана ясно на брифинга. 


Веднага след бедствието служители на Дирекция “Социално подпомагане“ – Ботевград са обходили засегнатите населени места и са уведомили хората в близост до реките за възможностите за еднократно подпомагане. Предоставили са заявления на кметските наместници, които те, от своя страна, да предоставят на засегнатите домакинства. Тези заявления се внасят в Дирекцията.